dimecres, 29 de gener de 2014

Desigualtat de renda a Barcelona (1)

Fa cosa d'un any es va presentar la darrera onada de l'habitual estudi sobre renda als barris de Barcelona. Lògicament, la crisi no perdona i mostrava unes dades força demolidores en termes d'increment de les desigualtats.

Cal tenir en compte que aquests magnífics estudis que porta fent Programació de l'Ajuntament des de fa uns anys es presenten en forma de base 100.

Ahir l'Ajuntament va presentar l'estudi corresponent a dades 2012 i es diu que s'escurça per primer cop la diferència entre rics i pobres a Barcelona. Es presenten algunes dades que semblen donar a entendre que aquest any la situació és millor que l'any passat. No entraré a valorar gaire aquestes dades.

El problema de la poca fiabilitat d'aquest missatge és quan es comencen a fer titulars com el que ha fet el mateix Community Manager de l'Alcalde Trias:


Lògicament la resposta és clara: en un districte amb la variació de Ciutat Vella (amb dos barris a prop del valor 100), és complicat fer moltes conclusions generals amb una dada com aquesta. Si bé en relació a 2011 el valor augmenta als dos barris del districte amb més renda (Santa Caterina i el Gòtic), disminueix a la Barceloneta i creix lleugerament al Raval. Un cop més, convindria relativitzar aquest tuit-titular. La resposta a la pregunta seria: sí, no, i no em falten elements per saber si és veritat.

Però el principal problema és quan el mateix Community Manager m'adreça al web d'estadístiques de l'Ajuntament per mirar a fons tota la informació que pretenc aclarir, ha crescut o minvat des del 2007, com deia la presentació a premsa de dies anteriors??

Efectivament, vaig a la font d'informació i el primer que trobo és un gran "Disclaimer" dels mateixos tècnics municipals que treballen les dades.

 Podem veure que han incorporat novetats en la mesura de la renda familiar. Han recalculat els valors 2011 (per tant, les notícies publicades de l'any passat caldria refer-les) i s'avisa que NO ES POT FER UNA COMPARACIÓ ACURADA AMB ALTRES ANYS.

En resum, que l'Ajuntament, en aquest cas el Regidor Forns, està convocant a la Premsa per donar com a gran titular una dada que el mateix Ajuntament es limita a relativitzar en tots els exercicis anteriors a 2012. Per tant, una dada no comparable amb el període 2007-2010. Ens quedem amb les ganes de saber si estem pitjor o millor en termes de desigualtat de renda.

Actualització: aquest post té una segona part