dilluns, 4 de març de 2013

La Roca Village i els diumenges

Font: Línia Vallés
L'anunci del complexe de botigues i outlet d'ampliar les seves instal·lacions només pot interpretar-se com una magnífica notícia per la zona. No només per la creació de llocs de treball, sinó també perquè és una de les excepcions a l'àmbit comercial del nostre país, amb un creixement anual del 7%.

Però existeix una gran limitació i és el seu horari. El fet que no obri els diumenges no només limita el centre comercial, sinó que també desincentiva la creació de llocs de treball de cap de setmana, així com els efectes en el turisme de cap de setmana, especialment provinent del sud de França.

Sense entrar en el model comercial català, que és objecte de grans debats, sembla força evident que la declaració com a municipi turístic a la zona seria una sortida més que interessant. De fet, el Ple de l'Ajuntament de la Roca ja fa temps que hi va al darrera d'aquesta solució. 

Lògicament, hi ha qui creu que aquesta situació posaria la Roca Village en una situació d'avantatge respecte les botigues del centre de Barcelona:

- L'evidència demostra que la crisi i les dificultats d'alguns pretesos eixos comercials de Barcelona, com ara la Diagonal, no haurien de ser suficient motiu per evitar l'apertura de la Roca Village també els diumenges. La Roca es troba suficientment allunyada del centre de Barcelona i té un perfil de compra propi. Ho demostra el fet que la compra supera els 400 euros de mitjana. Si Barcelona vol ser la capital del "shopping" de luxe del sud d'Europa ha de poder competir perfectament amb un complex a més de 30 kms de distància.

- D'altra banda l'argumentació de la incidència de la Roca contra el comerç tradicional és també relativa. Existeix un perfil de comprador cada cop més estranger i amb voluntat per les marques, fet que perjudica en tot cas tangencialment els comerços de la zona, ja que difícilment algú del sud de França o Turista de la zona es desplaçaria a Granollers, Cardedéu o la Roca per comprar sabates, roba o restauració.

- El projecte de creació d'un carrilet entre Cardedéu i la zona comercial també sembla caminar en la direcció d'atorgar una connexió amb un nucli urbà proper. Per tant, existeix la voluntat política per tractar la Roca Village com una oportunitat, més que no pas com una illa desconnectada.

- Per últim, és important tenir en compte les possibilitats que obriria per al turisme al Montseny i fins i tot al Maresme i sud de la Costa Brava. Actualment, una part significativa dels francesos que visiten la Roca Village ho han de fer en una visita específica de dissabte. Si es permet obrir en diumenges, s'incrementarien les possibilitats d'atreure'n viatgers que vulguin quedar-se una nit a la zona, beneficiant hotels, cases rurals i restaurants de les comarques properes.

Aquest model de connexió entre turisme i "shopping" és força present als webs d'altres instal·lacions similars, com la que vaig visitar fa uns anys als Estats Unitats. Efectivament, allà obren també en diumenge.