dimecres, 20 de juny de 2012

L'entorn de la Sagrada Família

Decisio valenta i necessària la que ha pres l'Ajuntament de Barcelona obligant a que els autocars carreguin i descarreguin a 3 cantonades del temple, a la Diagonal. Aquesta reivindicació era habitual entre els veïns per diversos motius que veiem al video. De fet, les molèsties provocaven que molts d'ells evitessin passar per davant del temple tant pel carrer Marina com per Sardenya.


El problema addicional era que tampoc era òptima per als mateixos turistes, ja que aprofitant la concentració de vehicles i persones pujant i baixant dels autocars, alguns carteristes aprofitaven les aglomeracions per actuar.


La decisió de portar els autocars a la Diagonal pot portar un temps d'adaptació per als guies, com veiem en l'anterior video, que aniran més justos de temps, o bé per a persones amb discapacitat, tot i que hi ha solucions intermèdies que evitin perjudicar justos per pecadors.


Ara bé, acaba aquesta solució amb els problemes de l'entorn de la Sagrada Família? Hi ha decisions pendents de prendre i d'altres que fa un temps estaven sobre la taula,s emblen desades al calaix:

- Cal mantenir els dos parcs a la Plaça de la Sagrada Familia i la Plaça Gaudí en l'actual configuració? El parc de la Plaça Gaudí ja no és, fruit del turisme, l'espai de lleure on s'hi aplegaven gent de totes les edats (especialment gent gran i criatures). La bassa ha quedat força inutilitzada i bruta, amb l'excepció de moments puntuals com la visita papal. La Plaça de la Sagrada Família, per la seva banda, és més agradable perquè hi ha prou ombra com per ser un lloc agradable. Té espai per passejar els gossos i permet situar en el seu perímetre les paradetes de Santa Llúcia al Nadal.

- Durant el mandat de l'alcalde Clos es va plantejar l'opció d'edificar un pàrquing a la Plaça Gaudí, una opció força criticada per molts veïns tant pel soroll com per la por a que afectés construccions properes.

Independentment del que es pretengui fer, o no fer-hi res, hi ha diverses alternatives per fer més atractiva aquella part de la plaça: un petit teatret o escenari per poder fer concerts de música clàssica, sardanes populars aprofitant l'atractiu turístic; un espai dedicat a la Sagrada Família amb fotografies i altres informacions per a qui no pugui o no vulgui pagar l'elevat cost de l'entrada o una plaça sense l'actual bassa.

- Sigui quina sigui la planificació d'aquesta zona, la decisió més important ha estat i segueix sent la decisió de què fer amb els edificis del carrer Mallorca. D'acord amb la planificació inicial, correspon a la Porta del carrer Mallorca l'honor de ser la principal del Temple. Gaudi va planificar-hi una gran plaça d'accés  des de la Diagonal al carrer Mallorca. Però l'alt cost del projecte, pel que implica en termes d'expropiacions, ha resultat sempre un fre per a que cap govern municipal es mullés.