dijous, 5 de gener de 2012

Vacances de Nadal

Bon any a tots i totes!


Avui escric com a resposta davant un debat força simple, absurd i, fins a cert punt, perdut abans de començar.
Fa un parell de dies vaig fer un comentari al Mur de Facebook d'el Món, de RAC 1. En aquell comentari deia, simplement:


"Fan gràcia els periodistes que van fer tema de la setmana el megapont del desembre però, en canvi, fan vacances escolars del 23 de desembre al 8 de gener. D'això se'n diu predicar amb l'exemple"


En aquest cas venia a denunciar el que considerava una situació contradictòria: durant el pont de la Puríssima tertulians de la casa i el mateix Basté posaven a parir els que feien pont, qualificant-los de dropos (en el cas d'un parell de tertulians) o de desastre per a l'economia productiva (estic d'acord, aturar virtualment un país una setmana és greu). Però tot just 15 dies més tard el mateix Basté marxa 2 setmanes de vacances, una situació que pocs caps en qualsevol empresa es podrien permetre. 
Què passa si molts d'aquells que fan pont ara treballen i pateixen l'aturada virtual del país durant 15 dies??? Doncs el que passa és que no hi ha debat sobre el tema perquè els mitjans de comunicació no el consideren interessant.

Doncs bé, aquell comentari fet amb ànim reflexiu va portar cua. En Monzó va comentar-lo en antena (amb tota la bona fe) i el substitut d'en Basté es va sentir insultat o mal tractat. Venia a dir que jo no sabia o no volia saber que en Basté fa moltes hores i fins i tot s'hi va dedicar dos o tres caps de setmana d'eleccions.El problema és que no va saber o no va voler veure que jo no discutia el nombre de dies de vacances dels periodistes estrella (alguns fan més de 6 setmanes a l'estiu). De vacances, cadascú en fa les que vol i pot.

La resposta no va quedar aquí, el substitut, en Jofre Llombart, va fer un article en premsa electrònica força ofensiu a l'audiència que ha criticat aquesta qüestió. Audiència que, per cert, és la mateixa que els fa ser líders en bona part de les seves franges horàries.

En aquest tema hi ha tres opcions des del punt de vista de qui rep el suggeriment via xarxes socials:

a) Passes d'ell perquè no t'afecta, quelcom que no ha passat, vist que en Llombart ha incidit dos cops sobre la mateixa pedra.
b) Reflexiones i penses en quin sentit t'han pogut fer la crítica.
c) T'ho prens com una ofensa i insultes als oients que te l'han fet, no pas de manera anònima.

En definitiva, una mala jugada de qui hauria de cuidar i respectar opinions i, per sobre de tot, no prejutjar l'opinador pel mitjà pel qual arriben els comentaris. En el fons, sembla que alguns periodistes consideren que un missatge de twitter o Facebook té menys valor real que una reflexió feta per tertulians de les seves tribunes mediàtiques. Alguns tertulians que, per cert, no aguantarien tècnicament un debat cara a cara amb molts dels oients que fan comentaris habitualment. 


17 comentaris:

Joan TSF ha dit...

Hola Andreu,

Vaig sentir el comentari den Monzó sobre la teva aportació al debat. Estic d'acord amb tu que els opinadors de les seves tribunes i programes disposen de tot el crèdit i respecte. En canvi les crítiques des de la xarxa són massa fàcilment enteses com "cibercrim". Això no té cap sentit en el teu cas, ja que com bé dius vas donar la cara (nom i cogonms reals del perfil de facebook). Si no volen crítiques (ben argumentades i respectuoses) que no s'obrin a les xarxes socials, i es quedin en el món d'opinió dels seus tertulians.

En fi, felicitats pel comentari.

Daniel Vidal ha dit...

Efectivament...

Aquest és un tema complexe, similar a les gestions de les comunitats virtuals o els comentaris als diaris (tema de la darrera-?- columna de la Milagros Pérez Oliva al País).

És perfectament lícit i enriquidor per un oient/lector/client utilitzar les eines/canals que el medi dóna, fins i tot quan no opina el mateix que el medi.

En conseqüència,la teva actuació (amb noms i cognoms i argumentació) és correctíssima. Chapeu per ella.

La llàstima és que no es sap respondre com correspón. Si la resposta hagués estat: "El locutor B. fa 'x' dies a l'any i no com els professors que fan 'x+y' dies, el que passa és que els ha volgut acumular en aquest període per donar la oportunitat a un equip de professionals per un període i no pas per dies concrets", hagués estat una bona (si certa) argumentació.

Critica la crítica per un que, a més, es guanya (molt bé, sembla) la vida amb això de criticar, no és pas el millor.

Anònim ha dit...

Doncs ANdreu, a mi el teu article em sembla una pataleta mal escrita. A més sempre estàs criticant al mateix mur i a d'altres. Ni una critica positiva. Doncs la gent al mur ja se'n riu de tu.
Pero tu et creus que aquest tiu només treballa les sis hores de programa? Has llegit el que escriu el Llombart...vaig escoltar una entrevista al Clapés que deia que li agradaria tenir la capacitat de treball del basté, que no ha vist tio més involucrat a la feina que ell. Però qui ets tu per criticar el que diu quan a més ha treballat diumenges, ponts com el del dia 5 i 7 de desembre? Mania persecutoria se'n diu això.


Jaume Mas i Compte
Sant Hipolit de Voltregà

Andreu Orte ha dit...

Joan, agraeixo el teu comentari. Efectivament, coincideixo amb en Jofre Llombart, en Basté i, en general, tots els periodistes que veuen riscos en la crítica no argumentada i anònima a la xarxa.
Ara bé, discrepo amb ells amb la crítica a qui critica argumentant, opinant. Al cap i a la fi, ningú té la veritat absoluta. No pretenc que tothom estigui d'acord amb la meva opinió, simplement que es respecti com la de qualsevol persona que té un micròfon al seu abast.

Daniel, jo també esperava una argumentació en aquesta direcció. De fet, es va fer en antena i em va semblar una bona resposta. Però ahir va venir la rèplica per escrit que m'ha semblat desafortunada i insultant (titllant de frikis i altres qualificatius).

Benvolgut Jaume.Estic sempre criticant? Has llegit les meves aportacions? quants cops he defensat arguments d'un tertulià o d'un convidat al Mur? No paro de fer comentaris positius, però també dic el que penso. És l'últim que ens queda, la llibertat d'opinar amb respecte. Que no poso cap crítiques positiva? Crec que proposo coses cada dia a aquest bloc i en altres canals (twitter, per exemple). I en alguns moments, com qualsevol persona, em puc emprenyar i criticar situacions puntuals. També m'equivoco, i també acabo donant la raó a opinions aparentment allunyades de la meva. De fet, he canviat d'opinió en moltes coses darrerament. Benvolgut Jaume, no sé com perceps Facebook i Twitter. Jo els percebo com instruments on tothom pot dir el que vulgui sense faltar al respecte. Mai hauràs vist cap mot malsonant, insult o comentari despectiu cap a ningú des de la meva persona. Opinions mal argumentades, mal escrites o desorientades? Això segur que sí, puc tenir un mal dia o tenir manca de coneixements, però em sembla que és part del joc de les xarxes socials cometre algun error.Qui hi entra ho ha de donar per fet, que no tot ho farà bé.
Que la gent se'n riu de mi? Com riu la gent al Facebook??? Em sembla que et confons de persona. Al mur del Món a Rac1 la gent: o bé m'ignora, o bé em rebat o està conforme amb la meva opinió. Però mai ningú m'ha insultat o ha rigut de mi.
En referència al Basté... potser no m'he explicat del tot bé. Jo no posava en dubte la seva feina, ni la seva dedicació,. De fet, em vaig enganxar a RAC 1 des del moment que ell va començar a fer el Tu Diràs. Simplement, hi ha qüestions on no hi estic d'acord. Te'n dic tres: a) la crítica a la gent que no els hi agrada els Manel. Va ser força agressiva; b)El tractament a alguns polítics, que em semblen excessivament subjectius; c) El tractament del passat pont del desembre, en el qual es va difondre la idea que calia canviar els festius per evitar que durant una setmana s'aturés el país. Bé, doncs ara portem 10 dies amb mig país aturat, tot i que els festius han caigut en cap de setmana. Tant greu és apuntar una possible contradicció en el que es diu en antena respecte al que es fa??? Tant greu és dir que el mateix que percebia ell fa 20 dies ho estem patint els que treballem aquests dies?
Que ha treballat diumenges i ponts? I tant que sí, com molts altres treballadors (per exemple conductors de TMB, no en conec a cap, per cert), que tant sovint ens atrevim a criticar quan fan una vaga o quan reivindiquen més dies de vacances. Fer moltes hores no és garantia necessària de res. No he dit pas que no mereixi 55 dies de vacances si els pot obtenir. Agraeixo el teu comentari, en tot cas.

Anònim ha dit...

Benvolgut Andreu,

T'escric no per entrar en tot aquest tema dels ponts i les vacances, perquè és un debat que no he pogut seguir de manera detallada i, per tant, la meva opinió segurament seria errònia.

La meva pregunta és sobre un petit detall: què vols dir quan, en el teu primer escrit, dius que el substitut d'en Basté "es fa dir" Jofre Llombart? O se'n diu o no s'en diu, no?

De tota manera, a mi ja m'està bé que en Basté faci vacances relativament llargues, perquè en general, del programa m'agrada gairebé tothom excepte ell.

Gràcies pels teus comentaris. Tots molt interessants.

Andreu Orte ha dit...

Benvolgut anònim. Bé, això de "es fa dir" és una qüestió sense importància. Fa un temps amb uns amics vam trobar que un parell de personatges públics i escriptors no es deien ben bé com signaven. I des de llavors fem servir aquesta manera de parlar. Però vaja, vindria a ser com el "com et diuen" d'altres contrades. De seguida ho canvi-ho

La meva opinió sobre el Basté és positiva. Ara bé, crec que porta coses bones i dolentes del seu passat a l'esport.
Salutacions!

Anònim ha dit...

Quin horror d'article. Però qui t'has pensat que ets? Au va que et moqui l'avia

Anònim ha dit...

Perdona , Orte, no creus que uses potencialment massa la primera persona del singular? Massa "jo". Vols dir que no et dones massa importància?
Per cert el BAsté agafa vacances perquè les te pactades. I es un individualment, el programa no para. Que collons té a veure amb que un estat es pari sencer erqè tothom fa ponts?
Però si el rpimer que va treballar el pon ddel desembre va ser ell?
Crec que pixes molt fora de test.

Andreu Orte ha dit...

No critico que en Basté faci vacances, de fet crec que se les mereix. Critico que el debat mediàtic sobre l'aturada del pont del desembre n'exclogui els 10 dies més enllà de Nadal. Tot i que els dies 25,26 de desembre i 1 de gener han caigut en cap de setmana, el país s'ha tornat a paralitzar, només cal veure com estaven els metros i busos aquests dies. Ens vam emmirallar en els EUA tot parlant del pont del desembre, contabilitzant els festius que tenen durant l'any, i aquests mateixos mitjans no han recordat que, per Nadal, allà no para ningú 10 dies. I vaig posar l'exemple del Basté (sense ni tant sols citar-lo) perquè és qui escolto.
La contradicció que hi veia és que, a diferència del pont, no se'n fa debat, en part perquè qui va decidir fer-ne debat tota la setmana de pont en antena, ara no hi és.
Però vaja, és una humil opinió... reitero que puc estar equivocat, és una qüestió de sensacions, i de bona educació en les formes.

Enric Tomàs ha dit...

És curiós veure com en un debat sobre xarxes socials hi ha tanta gent que no firma els seus comentaris en un blog com aquest.
A l'últim Anònim, simplement dir-li que l'autor utilitza la primera persona per un fet tan senzill com que aquest és un blog personal, on ell hi escriu les seves opinions, amb les que hi podem estar d'acord o no.
A mi el Basté si m'agrada, tot i que no hi congrego 100%. M'agrada d'ell, sobretot, el seu entusiasme.
Del Jofre Llombart no em convenç que l'he sentit masses vegades glossant la figura del Basté de forma un tan melosa. D'això se'n sol dir "fer la pilota".

Anònim ha dit...

Andreu,
Em diu Oriol. Visc a Bellaterra i he estat treballant amb el Basté a Catalunya Ràdio fa quinze anys. No he vist ningú amb tanta capacitat de treballar com ell, el cap d'esports l'havia d'enviar cap a casa. EM sembla lamentable la campanya que has engegat, t'hauria de caure la cara de vergonya per injust. Les xarxes socials tenen aquestes coses. Qualsevol inepte pot donar una opinió sense cap coneixement de causa (a cara tapada la majoria o a cara descoberta)
L'has ben pifiada, noi

Andreu Orte ha dit...

Oriol,jo no he criticat mai la capacutat de treball del Basté. Només dic que el debat sobre el pont del desembre hauria d'obrir-se a aquests dies. Capanya?? he fet un comentari al facebook i un post de bloc,això en diem campanya?

Anònim ha dit...

Va Andreu si vas de cara, vas de cara. Quants comentaris al Mur de "El mon de Rac" has fet rajant del Basté i dels seus comentaris. Busca'ls i refrescaràs la memòria. Sou un grup de set o vuit que sempre aneu a fotre el dit a l'ull (Renato, David, Pau ....). Es lamentable. A mi almenys se'm cauria la cara de vergonya però tu mateix.
David. (Un altre)

Anònim ha dit...

Per cert torno a ser el d'abans.
Allà explicaven a esports que Basté en més de 15 anys que son els que portava quan estava allà ni un sol dia de baixa. Ni un sol.
Noi, aquest tio que demani en festius el que li surti de la polla. I si tu continues queixan-te recull la cara de terra.

Andreu Orte ha dit...

Si llegeixes més amunt veuràs que no em queixo que en Basté s'agafi els festius que vulgui. Ni tant sols he parlat mai de manca de professionalitat ni cap mena de crítica personal. Simplement parlo de tornar a treure el debat sobre les festa, que va ser tant popular a alguns mitjans de casa nostra, especialment el Món i el 8 al Dia. Portem 10 dies sense ponts, amb festius en cap de setmana, però el país s'ha tornat a aturar. I simplement trobo un xic contradictori, encara que sigui una mica,no parlar-ne aquests dies quan s'hi va instistir tant en aquell moment. Però vaja, tampoc crec que calgui insultar, fer servir cap mala paraula ni cabrejar-se per una cosa així. Alguns ho veuen d'una manera, unes altres persones d'una altra, i punt. Ningú té la veritat absoluta de res i sense opinar perdem el poc que ens queda. Vinga, acabem de disfrutar la diada de Reis. salutacions

Anònim ha dit...

Hola

Vinc del mur del programa de RAC1. Observo que hi ha un grup de gent que casualment son sempre els mateixos que estan permanentment criticant el programa els presentadors , tertulians o colaboradors. Tu n'ets un d'ells (mira el mur tots els teus pensaments i ho veuràs), però tamé un tal Renato (que em sembla que és amic teu) o el un tal David Martinez o el Pau Cueva (que té un curriculum al mur terrible) o una tal Maria no se que o un altre Oriol ..... es terrible. De debó no teniu feina, per què no deixeu en pau aquest programa i us aneu a un altre Mur o a un altre programa. Jo , de tu, ho faria. Molta crítica i sempre en una mateixa línia.

Ricard T. (Barcelona)

Miquel Saumell ha dit...

Hola Andreu!
La meva opinió ja la vaig escriure al blog d’en David R., i no la repetiré aquí. El resum, però, és que com a contribuents penso que tenim més dret a criticar allò que es paga amb diner públic que el que es pugui pactar en una empresa privada. Dit això, deixa’m dir-te tres coses:
1/ aquí hi ha un altre problema, i és que molta gent no accepta la discrepància, encara que aquesta s’exposi de manera educada com fas tu. Jo mateix discrepo sovint de les teves opinions però gairebé sempre hem discutit de manera educada.
2/ no sé si és casual o no però resulta curiós constatar que aquesta gent acostuma a utilitzar l’anonimat, com si els fes vergonya o por donar la cara, o potser és que no estan massa segurs del que diuen. Simplement ho constato.
i 3/ sempre he pensat que les persones que s’amaguen darrera de l’anonimat no es mereixen rebre una resposta. Quan passen pel meu blog jo no els acostumo a contestar, i potser per això en passen molt pocs.