dilluns, 16 de gener de 2012

Decisions lògiques: suprimir línies de busos

Des d'avui, alguns autobusos de TMB han deixat de circular per Barcelona. Les línies afectades (4 de moment), presenten els símptomes de línia sensible de ser eliminada: baixa freqüència de pas, pocs usuaris i substitució fàcil amb altres tipus de transport sense implicar una alta saturació.

En tot cas, la companyia ha anunciat que aquesta supressió no implica una pèrdua de servei global, ja que els vehicles i els conductors destinats cobriran altres línies amb major demanda. 

El bus 31, un exemple

Si ens fixem en el cas del Bus 31, la decisió sembla lògica, tot i que cal dir que tinc algunes reserves quant als motius que han portat aquesta línia a una situació tant insostenible.

El Bus 31 era conegut per la seva manca de freqüència, al voltant de dos per hora. Aquesta situació, arrossegada des de fa uns anys, genera una situació de demanda insatisfeta que deriva en segones opcions de transport. Dit d'una altra manera, TMB fa enquestes d'accés a un vehicle i d'afluència a les parades. En el cas del Bus 31 la freqüència de pas era tant poc satisfactòria que moltes persones optaven directament pel metro, tot i que impliqués caminar 5-10 minuts.

A favor de la decisió trobem dos factors, un d'ells geogràfic i l'altre de substitució:

a) La línia cobria el recorregut Canyelles-Hospital Clínic. El seu tram final, que és el que hauria de concentrar demanda per trobar-se en zones d'oficines i comerços, és relativament curt. En contrast amb altres línies molt llargues (el 41, el 14, el 15), el 31 estava dissenyat com una línia de connexió entre Gràcia i Horta-Guinardó. Fer-lo acabar a Hospital Clínic potser era insuficient.
Font: TMB amb edició pròpia

b) Aquest tram on podríem esperar més demanda, coincideix amb tres alternatives de transport.
En la zona destacada en blau fosc fa exactament el mateix trajecte del bus 32 (una altra línia amb mala freqüència de pas). En la zona destacada en rosa coincideix amb el pas de la línia 3 de Metro.
La zona destacada en marró quedaria sota la influència de l'estació de ferrocarril de Provença, així com la L5 de Metro (Hospital Clínic).

En definitiva, mala freqüència de pas, línia possiblement curta en el tram de més demanda i amb un trajecte coincident amb altres alternatives. Mesura lògica.

Una oportunitat per redissenyar les línies de bus

Aquestes correccions, però, no han d'amagar el veritable problema de la xarxa de transport públic de Barcelona: la seva inèrcia del passat. Les línies es van crear seguint patrons de mobilitat anterior als grans aconteixements i evolucions urbanístiques de la ciutat. No han canviat tant d'ençà de la renovació urbana dels 60 i 70, dels efectes dels Jocs Olímpics i de la recent mirada de la ciutat cap a l'est. 

La proposta Retbus plantejava interessants reptes en termes de capacitat i connexió dels principals eixos de la mobilitat barcelonina. L'objectiu de disposar d'autobusos d'alta capacitat, un segon nivell amb autobusos convencionals i un tercer nivell d'autobusos de barri sembla moderna i acurada per a ciutat amb una taxa d'autosuficiència elevada.  Ara, amb restriccions pressupostàries, el projecte sembla més aturat. 
Però no es pot basar tot en una sola carta. Retbus ha de ser l'excusa, el motor a partir del qual redissenyar totes les línies d'autobús de la ciutat. La idea de disposar d'autobusos d'alta capacitat connectant de nord a sud i d'est a oest els principals eixos de la mobilitat és necessària. 
Però fóra interessant destinar una part de la innovació en la resta de línies per fer coincidir amb la redifinició de noves línies i l'eliminació de bona part de les actuals, especialment les que tenen rutes llargues i, per tant, amb possibilitats de no ser fidels a una freqüència regular. Alternatives en diagonal, per cobrir "zones fosques" o en espais d'alta mobilitat quotidiana (Francesc Macià-Plaça Catalunya; Plaça Catalunya- Sagrada Família-Hospital de Sant Pau; Vila Olímpica-Plaça Lesseps) podrien anar en aquesta linia.


2 comentaris:

Víctor de la Torre ha dit...

La teva reflexió és encertada, però trobo inadmissible la pujada de tarifes per sobre de la inflació, justament al contrari del que havia promès CiU al seu programa. Hem de tenir en compte, també, que tota aquesta retallada del servei està plantejada perquè, efectivament, no hi ha diners, però -alerta!- l'abusiva quantitat de directius a TMB seguirant enriquint-se a costa nostra. I això no pot ser. Si retallem, retallem en tot. Aquí desenvolupo més la "denúncia". Salut! http://superviventcatala.blogspot.com/2011/12/tots-malbaraten-barcelona-tmb.html

Andreu Orte ha dit...

Benvolgut Víctor. En anterior post tracto el tema de la pujada de preus. Coincideixo amb tu. En tot cas,el tema del cost del transport no s'hauria de valorar només en termes tarifaris des del punt de vista dels gestors. Cal la visió general de la mobilitat on,per cert,invertim molts diners públics per a la mobilitat privada. Plantejar el tema de la sostenibilitat de les inversions en mobilitat només per al transport públic és injust. Gràcies per deixar comentaris.