dijous, 17 de novembre de 2011

Motos als carrils bus

El debat de la mobilitat entra progressivament a l'agenda de l'equip municipal. La proposta del PP de permetre la circulació de motocicletes pel carril bus està sent analitzada, tot i que em comenten que no té gaires opcions de sortir endavant.

La complicitat de CiU existia, ja que recollia també aquesta proposta al seu programa electoral. Però un cop instal·lats i amb contacte amb els experts (molt bons, per cert) de l'Ajuntament, l'opció no semblava tant evident. Per aquest motiu va demanar consell al RACC.

Els arguments per incorporar la mesura eren tres:

- Millora la sensació de seguretat de les motocicletes, que tot sovint circulen entre cotxes, on són vulnerables a canvis de carril imprevistos i a frenades brusques.

- Major velocitat mitjana per a les bicicletes sense necessitat d'arriscar més.
- Reduir la convivència entre cotxes i motos.


Avui coneixem que el RACC desaconsella la mesura i ni tant sols planteja un període de prova o una zona d'ús temporal.

Els itineraris es farien més ràpidament, però el benefici no compensaria els riscos.

Hem de tenir en compte, a més, que l'Eixample barcelonès es caracteritza per tenir cruïlles en els quals, tot sovint, els cotxes entren al carril bus en els darrers metres abans de girar. Aquesta maniobra, amb una gran afluència de motos, podria generar situacions de risc potencial d'accidentalitat. De fet, a Londres van fer un "spot" radiofònic sobre aquesta qüestió. 

El referent més proper i més immediat correspon a un programa pilot a Londres, en el qual les motocicletes i les bicicletes tenien permís per emprar el carril bus en algunes zones. Els beneficis, en aquest cas, no compensen els riscos i l'accidentalitat real, tant per a cotxes com per a motos i vianants. Es recomana, doncs, tirar-ho enrera.

Els resultats de l'avaluació i el plantejament de la política pública són públics (prenem nota!), però també disposem d'altres opinions sobre el tema.1 comentari:

Miquel ha dit...

I què dir del risc per als ciclistes de compartir espai amb unes màquines, que, tot i que tinguin una aparença similar a una bici, no hi tenen res a veure a nivell de potència i velocitat.
Entre això i les insinuacions sobre la llei del tabac que han fet alguns cnadidats últimament em fa patir que després del que s'havia arribat a convergir amb els països més avançats d'Europa ara anem desfent el camí...