diumenge, 13 de novembre de 2011

El vot "obrer"

Des de l'inici del període democràtic, molt s'ha escrit i parlat sobre la concentració del vot del PSC en les zones d'alta concentració d'immigració dels 60 i 70, una població de marcat caràcter obrer.

Segons aquesta idea més o menys arrelada i acceptada, PSC-PSOE i ICV són els principals receptors d'aquest vot. Ara bé, ja en les eleccions catalanes d'ara fa un any es va començar a detectar una possible fuita de vots del PSC cap al PP en aquests barris, especialment en aquells d'alta immigració. Algunes lectures posteriors a les eleccions, sense ànim de ser definitives, no semblaven confiar gaire en aquesta dinàmica. És el cas de l'analista i Doctor en Ciència Política, Jordi Múñoz.  La crisi econòmica i les conseqüències de l'atur haurien provocat un canvi de fidelitat en el vot. Diverses persones ben situades en l'organització del PSC van argumentar-me en el seu moment que hi havia una preocupació addicional: "els votants del PSC de tota la vida s'estan morint", és una qüestió generacional.

El PP té clara l'estratègia, allà on no sigui possible un trasvàs de vots directe, s'ha d'incidir al màxim per a que siguin vots cap a l'abstenció o bé cap a solucions subòptimes com CiU.

A ICV, en canvi, confien en el manteniment d'uns valors d'esquerra, en la vigència de l'obrerisme i la consciència de classe. Amb unes eleccions on la majoria absoluta del PP sembla clara, consideren que és el moment per deixar enrera el vot útil.

Un dels avantatges d'avui és que podem fer comparacions no només a partir d'enquestes individuals a població, sinó que podem veure els efectes de la demografia i els canvis en el nostre entorn urbà més immediat, més afinat que a nivell de barri. Aquestes eleccions ens permetran determinar l'evolució d'aquesta realitat. Si ens fixem en Barcelona, per exemple, serà interessant veure què passa en aquelles seccions censals on el PSC ha concentrat tradicionalment més votants.