dilluns, 21 de novembre de 2011

Debat de 8TV

El passat divendres, a darrera hora, 8TV va suspendre un debat de candidats dels principals partits. Els motius van ser que, davant l'absència (del tot criticable) de la candidata Chacón, la solució proposada pel PSC no va satisfer els organitzadors. Dit d'una altra manera, la Junta Electoral va avisar que, o hi anava un candidat socialista o el debat no es podia fer.

De seguida van sortir veus buscant una dolenta, la candidata Chacón, que va preferir anar a una televisió d'àmbit estatal abans que fer front a compromisos a la demarcació on s'hi presentava. Però més enllà de la crítica merescuda a un lleig majúscul, el que em sobta és l'argumentació del Grupo Godó i el fons d'algunes qüestions:

- El primer és que, sota el meu punt de vista, renunciant al segon de la llista socialista, en realitat 8TV fa un lleig als altres 4 candidats. Un debat no és un espectacle televisiu, és un intercanvi d'arguments i criteris.

- Tant els partits com els mitjans estan al servei del ciutadà, no a la inversa. No veig per què una absència impideix que la ciutadania pugui accedir a les opinions dels altres 4.

- Dret a la informació? Divendres es va fer un lleig, però no es va vulnerar cap dret a la informació, com sembla denunciar en Cuní. Es van proposar alternatives que pels motius que 8TV decidís, no eren suficients. Però el dret a informar no es va vulnerar. En tot cas, fou vulnerat el criteri empresarial triat per a la informació.

- El dret a ser informats de les minories. Els mitjans de comunicació, un cop més, s'han centrat durant tota la campanya en els partits amb representació parlamentària. ¿On queda aquest pluralisme i llibertat d'informació quan es tracta de donar veu al vot en blanc, als abstencionistes actius (els que demanen obertament no anar a votar) o els que voten algun partit sense representació parlamentària? Aquests tres blocs de ciutadans, no mereixen ser informats? Per què es denuncia que no es pugui fer un debat i en canvi els mitjans no es lamenten per la total manca de veu a partits minoritaris?

De fet, la situació és tant ridícula que alguns mitjans catalans s'han queixat de l'absència d'espai dedicat a la coalició Compromís (al País Valencià) i en canvi han dedicat nul espai als seus diaris i emissores a UpyD o Escons en Blanc, per exemple, o en el seu moment a Ciutadans.

4 comentaris:

David ha dit...

Podem criticar algunes coses del gremi periodístic, però crec que en aquest cas concret en Cuní va fer molt bé deixant en evidència al PSC.

1) El PSC no volia anar al debat. Si la candidata Chacón hagués volgut anar al debat s'haurien pogut trobar alternatives davant possibles "conflictes de calendari", tenint en compte de què era un debat gravat.

2)De la mateixa manera que els partits són lliures d'anar-hi o no anar-hi o d'enviar a qui vulguin, l'emissora és lliure d'acceptar-ho o no. Utilitzar la junta electoral per interferir en un debat d'un mitjà privat que opera en condicions competitives és un despropòsit.

3) No exigim a 8TV o als de Can Godó (amb tots els defectes que tenen), allò que els mitjans públics no fan. És més, he escoltat més informació d'opcions minoritàries a Rac1 que a Catalunya Ràdio.

4) En tot cas el lleig el va fer el PSC amb la resta de partits enviant a un segundón (amb tots els respectes pel segon de la llista).

A.Orte ha dit...

Bàsicament estic d'acord amb tu. No volia focalitzar tot el post en un fet força evident, com és l'actitud del PSC en aquest tema. De tota manera, jo crec que la millor manera de posar en evidència el PSC és presentant-lo com l'únic dels partits que prefereix portar un #2 a un debat parlamentari.
Quant el tema dels partits minoritaris, si t'hi fixes no particularitzo en el Grupo Godó. Parlo dels mitjans de comunicació en general.
Totalment d'acord amb el punt 4.

Miquel Saumell ha dit...

No m’agrada el tipus de periodisme que fa el senyor Cuní però, dit això, amb l’anulació del debat li vaig donar tota la raó. Ja n’hi ha prou d’abusos per part dels partits! Ja n’hi ha prou dels blocs electorals, de no deixar que durant la campanya els periodistes puguin fer la seva feina segons el criteri propi del periodista. Els partits, tots els que ja formen part de l’establishment, que s’ho facin mirar, que la gent en comença a estar farta. Si el debat és entre els caps de llista hi han d’anar els caps de llista, i si un no hi vol anar (perquè aquest era el cas, un cas clar de manca de voluntat de participar-hi) el que no ha de fer és impedir que facin el debat els altres quatre com es pretenia. I això és el que va passar, que el PSOE “ni come ni deja comer”. Enviar-hi un “mandado” constitueix una manca de respecte, no tan sols pels altres quatre convidats sinó també per l’amfitrió que t’ha convidat. Et recordo també que Duran va dir que si entrava en Fernández al plató ell marxaria, i hauria fet santament manxant. Els partits estan al servei dels ciutadans, d’acord, però els mitjans no s’han de posar al servei dels polítics. I això és el que pretenen els polítics, que els mitjans públics segueixin al seu servei, i pel que sembla tenen la mateixa pretensió amb els mitjans privats. Aquesta és la línea vermella que va intentar creuar divendres. I no cal donar-hi més voltes, divendres Chacón es va tornar a equivocar, i van..., i finalment ha recollit els fruits d’aquestes equivocacions.

A.Orte ha dit...

Coincideixo amb tu, Miquel. En tot cas, reitero que hi ha dos debats aquí, un sobre l'actuació del PSC i un altre sobre "drets" tant reclamats pel periodisme com són el dret a la informació i el pluralisme.