dijous, 27 d’octubre de 2011

La polèmica del CEO

Els darrers dies hem llegit i escoltat crítiques i malentesos amb el darrer baròmetre del CEO, fet públic aquesta setmana. Considero oportú que, sense entrar en analitzar les crítiques específiques escoltades als mitjans com ja ha fet Pati Descobert, no perdem de vista algunes consideracions addicionals.

1) Des del 2004, ha fet baròmetres trimestrals que permeten fer sèries temporals sobre una sèrie d'ítems interessants per al nostre context. El CEO no vetlla per copsar qüestions de política espanyola, com alguns polítics reclament, perquè per fer-ho ja tenim el CIS.

2) El CEO no és en la seva naturalesa un òrgan polític d'assessorament dels governs. En el seu moment es va intentar dotar-lo d'independència mitjançant l'aprovació d'una llei específica que el desvinculés encara més d'IDESCAT (durant el tripartit el CEO estava adscrit a Economia).

En el procés legislatiu CiU va apostar en la mateixa línia: donar-li pes al Parlament en el seu funcionament i posar fre al . Curiosament una de les primeres decisions del govern del President Mas fou adscriure'l a Presidència, un moviment que per sí mateix no demostra res però sembla anar en la direcció contrària a la que defensava la coalició el 2007.

3) En l'activitat ordinària es celebren reunions d'un Consell Rector, en el qual participen persones de sensibilitat política diversa i acadèmics de reconegut prestigi i afinitat variable. L'esquelet del que fa el CEO es debat allà i es rendeix comptes al Parlament. Aquest és el funcionament pactat democràticament.

4) Els periodistes poden opinar sobre la qualitat de les enquestes, sobre el seu preu i sobre la seva idoneïtat. Però les enquestes del CEO es dissenyen i es realitzen d'una determinada manera precisament per evitar que puguin ser comparades amb estudis d'estimació de vot encarregats pels partits o els diaris. Mai han volgut ser comparables, només es comparen amb estudis propis anteriors, mai ha existit voluntat d'equiparar-se a enquestes de projecció de vot i mai ha existit aquesta veu predominant al Consell Rector. Si algú vol adreçar una qüestió és allà on ha de fer-ho.