dimecres, 14 de setembre de 2011

Amazon arriba a Espanya

Des de fa uns mesos coneixem que Amazon desembarcava a Espanya. No podem dir, però, que Amazon entri al mercat espanyols. Molts de nosaltres portem temps comprant llibres o articles electrònics en aquesta plataforma, ja sigui a la plataforma americana, la britànica (co.uk) o la francesa.

En el meu cas, fonamentalment he comprat llibres que, per la seva especialització, no trobo en llibreries d'aquí i que, per tant, impliquen un sobrecost o bé un seguiment de la comanda fins que hi arriben.

Una de les preocupacions fonamentals d'Amazon és saber si accelerarà encara més el tancament de llibreries mitjanes i petites, degut a que tradicionalment Amazon treballa amb preus més baixos.

L'impacte pot ser major per llibreries petites, negocis molt afectats pels nous hàbits de lectura, el regal de llibres en premsa escrita els caps de setmana i l'expansió d'algunes xarxes de biblioteques han contribuït també a fer arribar els llibres a les llars, però en frena la compra.

Per al consumidor una de les primeres conseqüències de l'arribada d'Amazon és la comparació amb productes similars en les plataformes internacionals. I, de moment, tot i la reducció de les despeses d'enviament, la comparació deixa situacions desiguals: articles (sobretot videojocs) a preu molt superior al Regne Unit i llibres comparativament més cars.

La qüestió és que la normativa espanyola limita molt els descomptes (a un 5% amb excepcions de fires i Dia del Llibre) i regula el sector des del 2007 amb una llei específica. Ara bé, la fortalesa d'Amazon a l'exterior és el servei de llibres usats i que tenen una alta popularitat. De fet, bona part dels llibres que hi compro habitualment són llibres oficialment usats però amb una declaració prèvia de "en bon estat" o "gairebé nous". 

Amb aquesta excepció, hi ha marge per una liberalització, de facto, del preu del llibre via Amazon. El llibre usat és una de les poques excepcions marcada per llei que no obliga a un preu fixe (article 10).

Imaginem que tinc un magatzem i empro Amazon com a plataforma. Serà tant fàcil com oferir llibres que en realitat estan nous i qualificar-los com a usats "Like New" (gairebé nous). En el moment que els usuaris ens valorin positivament, quelcom que a Amazon passa sovint amb els magatzems americans que venen llibres usats, podrem estar treballant amb un preu lliure a Amazon. 

4 comentaris:

DeQueVa ha dit...

Las librerías irán desapareciendo, y las que queden será por ser un nicho cultural (como las tiendas de plumas o libros antiguos). A corto plazo será un problema de pérdida de empleo, pero en el largo, y gracias a libros electrónicos ganamos el resto.

Amazon no es el culpable, somos las generaciones que hacemos nuestras compras mayoritarias por internet las que haremos que se queden estas tiendas obsoletas. De hecho Amazon les ofrece la posibilidad de tener su tienda virtual allí, y quitarse de pagar alquiler de un local comercial.

A.Orte ha dit...

Buenas tardes. Coincido que es ley de mercado y que desaparecerán las que menos se adapten a un determinado perfil de consumo literario. Me da la sensación que hay profesionales (hablo fundamentalmente de escritores) que empiezan a ver que eso no es un drama. En cuanto a los vendedores de libros online, como demuestran los que venden desde el dominio amazon.fr y amazon.co.uk, se trata de capturar a lectores de todo el mundo,sean de novela como de lectura más especializada.

Miquel Saumell ha dit...

Andreu,
No sé on he llegit que Amazon té unes vendes de 34 mil milions de dòlars l’any, i el Fnac ven aproximadament una sisena part d’aquesta xifra (espero no haver-me equivocat en aquestes xifres, que cito de memòria). Aquí rebrà tothom, des de les petites llibreries de barri fins a les grans catedrals del consum, tot i que si els petits se saben especialitzar i donar un servei al client que els grans mai no podran donar, tenen més possibilitats de sobreviure. I com diu en DeQueVa més amunt aquí no s’han de buscar culpables, el mercat és lliure i obert a tothom. Amazon va veure una gran possibilitat de negoci i l’ha està explotant amb un èxit empresarial espectacular. Per altra banda, el consumidor sempre fa les seves compres allà on més li convé.

A.Orte ha dit...

Miquel, coincideixo amb tu. De la mateixa manera que les biblioteques s'estan adaptant als temps i incorporen valor afegit a l'experiència cultural, les llibreries han de mirar de fer el mateix. Crec que hi ha marge en les especialitzades, especialment les de viatges, per no viure exclusivament del llibre sinó com a espai de trobada i intercanvi d'experiència. El mateix es pot dir de les botigues per criatures, on a banda de vendre coses es transformen en ludoteques, etc. No deixa de ser curiós que en l'era en la qual persones amb inquietuds similars es troben i s'agrupen en espais de Facebook, fòrums virtuals, etc, alguns negocis continuïn plantejant una relació individual i unidimensional amb el client. I evidentment, si es tracta de mirar i pagar, Amazon té un gran avantatge.