dimarts, 2 d’agost de 2011

Moto elèctrica i turistes

Abans de la campanya electoral, en Xavier Trias va declarar una aposta clara per la moto elèctrica, un producte que es construeix també a Catalunya, concretament a Figueres.

Aquesta aposta s'havia de concretar en mesures concretes, algunes d'elles inviables, com per exemple, la recàrrega de les motos a les estacions de Bicing.

D'altres em semblen bones solucions i força realistes tenint en compte les poques competències municipals en matèria mediambiental: el servei de missatgeria municipal es mourà en aquesta modalitat. 

Avui coneixem la iniciativa de 5 hotels de Barcelona, en col·laboració amb ICAEN, per al lloguer de motos elèctriques per a turistes. Fins ara ja disposàvem dels famosos GoCar, una mena de cotxes biplaça de color groc que, integrats amb rutes turístiques, feien les delícies pels nostres carrers. Els GoCar van néixer  a San Francisco fa una colla d'anys.

La proposta córre el risc de generar alguns problemes per a la circulació en cas de créixer i ampliar-se més enllà d'hotels de gamma alta. El principal risc és la finalitat de la mesura: fer compatible fórmules innovadores per mostrar la ciutat amb una empenta al vehicle elèctric pot ser perillós.

Des de la vessant turística, hi ha l'experiència de les bicicletes de lloguer, especialment en la modalitat de sortides per a grups. Aquests grans grups han protagonitzat alguns incididents, especialment al centre de la ciutat. Cal evitar que grups de turistes amb moto puguin generar problemes pel fet de conduir seguint-se uns a altres i desatenent el trànsit.

En segon lloc, la dificultat de conduir per la ciutat. Conduir una moto no és com anar en bicicleta, on els carrils bici o bé les rutes pensades per carrers estrets poden ajudar a evitar el conflicte directe amb el cotxe i el bus. Però creuar Barcelona en hora punta pot generar situacions de potencial risc que algun dia podríem lamentar per distraccions o infraccions de qui no coneix la ciutat. amb la moto, . El més normal és que, veient l'experiència, el negoci es podria ampliar a més empreses (algunes com Cooltra no ho enfoquen al turisme, però ja han entrat en aquesta línia de negoci).

El principal repte legal se'n deriva de qui pot llogar la moto. En alguns països, llogar una moto és molt fàcil. Què faran en aquest cas els hotels? Llogaran la moto sense cap garantia? En alguns països no és necessari treure's cap carnet específic per poder conduir motos de petita cilindrada, amb la de cotxe és suficient. Es pot donar el cas que per conduir una scooter els barcelonins s'hagin de treure un curset específic i els turistes amb un carnet de conduir en tinguin prou?
2 comentaris:

Daniel Vidal ha dit...

Andreu,
El problema no és el vehicle elèctric, com bé comentes, ja que és quelcom que ja passa amb els grups amb bici i en dos o tres parelles amb GoCar.
En la meva opinió, el que sí cal és que aquests mitjans (elèctrics o no) tinguin una advertència específica i explícita que seran penalitzats/multats en cas de viatges "en grup" si això implica anar en paral·el, etc.
Més multes... i llestos.
I sobre els permisos, s'aplica el mateix criteri a tothom. Si algú d'un altre país amb el seu carnet ja serveix per motos entenc que no es discriminatori ja que entenc que si allà val és pq. li han donat una formació que potser un carnet d'aquí (si és que el d'aquí no val) no ha donat....

A.Orte ha dit...

Efectivament, el problema no és el vehicle elèctric. El problema és que l'atracció es desbordi. I ja sabem que hi ha una fina línia vermella entre allò tolerable i allò difícil de gestionar a Barcelona, sobretot amb els turistes. Reitero lo dit. No és fàcil conduir per Barcelona quan no saps cap a on vas i com has d'arribar, hi ha cruïlles complicades, l'educació al volant no és la mateixa que en altres ciutats del nostre entorn. Tant debò això no s'expandeixi, no m'imagino una situació similar a Manhattan.