divendres, 6 de maig de 2011

El bus 24

Visc a Gràcia, concretament a la Salut, molt a prop del Park Güell. Això vol dir qeu, tot i tenir el metro relativament a prop, el que em deixa més a prop de casa és l'autobús.

Quan l'estiu s'apropa, el bus 24 s'omple de gent del barri (i del Carmel), però també de turistes. He verificat les guies de viatge sobre Barcelona a la llibreria i gairebé totes recomanen agafar el 24 perquè estalvia una passejada costa amunt i és un bus que passa per Plaça Catalunya. 

El problema és quan el bus no només es satura, com pot passar amb moltes altres línies amb freqüència similar, sinó que els viatgers es distribueixen malament al llarg del vehicle. És fàcil comprendre aquest comportament. Els turistes rarament van a la part del darrera del bus per evitar saltar-se la parada o bé per comoditat.


www.btvnoticies.cat

Hem d'afegir l'element distorsionador que ha acabat de generar malestar entre els usuaris, la proliferació de carteristes que acaba afectant tots els usuaris per igual i que, malauradament, és molt superior en aquesta línia.

Possibles solucions


1. Evitar que el bus 24 passi per Plaça Catalunya. Els turistes seguirien disposant de busos turístics i el metro per arribar-hi. Lògicament hi hauria molta gent local perjudicada, ja que amb excepció del bus 39, no hi ha altres combinacions similars que passin per aquella zona. En tot cas aquesta línia ja s'ha vist modificada històricament. 

2. Eliminar la parada al Park Güell. En aquest cas hi hauria altres problemàtiques, la principal és que no es pot canviar sense evitar que molts turistes ho sabessin. Caldria anunciar-ho correctament.

3. Potenciar el trajecte en bus+autobús de barri. Té alguns avantatges, però implica l'opció 2, passar el problema de robatoris i densitat al bus del barri i no eliminar el problema fins la Plaça Lesseps.

4. Inaugurar una línia especial per turistes, que connecti Plaça Catalunya amb el Park Güell. En aquest cas es podria incrementar lleugerament el cost i incorporar, per exemple, un guia. De fet aquesta opció em sembla factible si finalment es decideix per controlar l'accés al parc, ja que amb la reserva es podria incloure el bitllet, ajudant a fer una previsió de les necessitats de freqüència i minimitzant el risc.

5. Augmentar la freqüència. En aquests casos de saturació i incomoditat poden passar dues coses, que continuï el problema i algunes persones decideixin canviar de transport (no reacció) o incrementar la freqüència. És la solució més fàcil i possiblement la menys traumàtica. No elimina els carteristes, però els treu marge d'actuació i no afecta negativament, sinó més aviat ajuda, l'usuari habitual.

5 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Andreu,
Imaginat per un moment que a la Sagrada Família o a la Pedrera no es fes pagar entrada. Per els casos com els que tu planteges la llei de l’oferta i la demanda sempre ens aporta solucions. Vindria a ser el possible suggeriment numero 6, consistent en desincentivar una mica aquest allau turístic insostenible a base de fer pagar entrada al Parc Güell, tal com tu mig insinues al punt 4, encara que expliques que no és factible (per què?). I potser hi podríem afegir l’establiment d’una taxa turística moderada com s’ha fet a moltes altres ciutats.

A.Orte ha dit...

Miquel. El problema de cobrar és que per normatives d'UNESCO i UE no es pot discriminar per raons de nacionalitat. És a dir, no es podria cobrar als de fora i no als d'aquí. L'únic que es podria fer en aquesta direcció és cobrar entrada al turista ocasional i crear una mena de "targeta d'amic del Park" amb una quota anual simbòlica.
Ara bé, aquesta mesura s'ha estudiat i no garanteix que el nombre de turistes passi de 25.000 a 10.000 al dia, que són les xifres considerades com a raonables per poder fer la conservació que necessita el parc. Així que ara mateix, tant la candidatura d'en Trias com la de l'Hereu i la d'en Gomà estan treballant en una tercera via a la que faig esment en aquest post i en posts específics anteriors que et convido a llegir:
- Limitar la capacitat. Això obligaria a reservar per poder entrar en hora punta. Es garantiria que la xifra de saturació baixés i permetria que la gent del barri entrés quan volgués.En aquest cas, no podrien cobrar entrada tampoc. No oblidem, Miquel, que el park Güell és EL PARC de molts veïns de la zona. Seria com tancar el retiro o la Ciutadella.
Jo crec més en una via intermèdia entre les dues que t'he comentat, l'opció de cobrar i l'opció de reserva. De fet, al Vaticà ara que hi ha reserves per internet tenen menys problemes de cues per entrar als museus. En segueixen tenint, lògicament, però amb menor quantitat.

David ha dit...

Andreu,

Estic amb el Miquel: a pagar entrada. M'agradaria saber quin percentatge de barcelonins han anat al Parc Güell en els darrers 10 o 15 anys. El barceloní que no té familiars o amics de fora que el visiten rarament hi va, i menys anticipant la invasió de turistes i tot el que envolta al turisme massificat (trilers, carteristes, estàtues humanes, etc). I crec que no seria difícil aconseguir que hi hagi una exempció per als veïns de la zona. També es pot fer veure a la Unesco, UE i burocràcies vàries que aquesta és la millor solució.

Afegiria també una alternativa 5: que el 24 acabi a la Plaça Lesseps o a la Plaça Gal·la Placídia.

Frans ha dit...

Hola.
No sóc partidari realment de cobrar entrada perquè, com diu l'Andreu, al cap i a la fi, és un parc que en bona part s'ha de veure com un parc del barri. La gent dels voltants no el veu com un monument, sinó com el lloc on anar amb els nens o a passejar el gos. O per fer footing.

Una cosa similar passaria amb la limitació del 24: és un bus que fa servei a una zona sense metro. Si es quedès a un punt anterior, l'alternativa que hi posessin (un 2n bus, un bus de barri...) també es saturaria. Passa per un zona que no es pot quedar sense servei de bus.

La veritat és que no he vist mai clara quina és la millor opció. Segurament cobrar per unes zones molt concretes, les més monumentals, que realment no fan servei de parc urbà. Però això implicaria afegir unes barreres extra i tanques.

A.Orte ha dit...

David. A mi també em sembla que s'ha de regular l'accés, pagant o bé amb el sistema de reserva. També crec que és una atracció que pràcticament no ofereix gaire informació al visitant, quelcom que cal millorar. PErò no oblidem el que diu en Frans, és l'espai verd del barri.
Dit això, el Bus 24 no pot acabar a Lesseps, precisament fins a Lesseps hi ha metro. Fins a Lesseps el bus 24 només carrega, no descarrega gairebé ningú.