dijous, 26 de maig de 2011

Badalona

Faci el que faci Convergència amb la patata calenta del candidat Garcia Albiol, la situació serà negativa per Badalona. La situació arriba per un debilitament de 2 dels partits de l'actual govern municipal (CiU i ERC), que perden representació. I la situació arriba per l'oportunisme d'un personatge, Garcia Albiol, que ha estat capaç de connectar amb un discurs incipient i poc elaborat basat en la desil·lusió, la desconfiança i mitges mentides arrodonides amb un quart de veritat i un quart de difamació. El resultat, li arriben vots de tot arreu.
Culpar de tot Garcia Albiol per aprofitar-se'n del que ell ha detectat pel carrer és, en tot cas, injust.


Però de cara a plantejar una solució òptima, la qüestió és triple:


Té gaire sentit anar en contra de la voluntat de l'opció majoritària? En aquest cas el debat no és tant aritmètic, el creixement del PP és espectacular. Serveix qualsevol mitjà per ser l'opció majoritària?  Sota el meu punt de vista, no, no tot s'hi val. Però alhora, l'orientació del vot, la tendència dels darrers 4 anys, diuen que no té gaire sentit anar en contra de la ciutadania.

Té gaire sentit fer un govern en contra d'algú? La qüestió és, doncs, si anar contra Garcia Albiol ofereix alguna garantia que el futur govern municipal millorarà la ciutat els següents 4 anys. Si un tripartit CiU-PSC-ICV no garanteix un bon projecte per la ciutat, possiblement la construcció del cordó sanitari contra el PP portaria conseqüències negatives.

Valorar les possibles conseqüències. Per altra banda, hi ha qui opina que s'ha de deixar que en Garcia Albiol governi per deixar-lo en evidència. No oblidem que una part important de les mesures populistes i populars que propugna no depenen d'ell i no són fàcils d'executar des d'un Ajuntament. Deixar-lo fer, posar-lo en evidència i demostrar que la sociologia urbana no es canvia amb un canvi de govern seria la millor manera d'enfortir els partits que ara discuteixen què fer amb el problema.
Un altre element a tenir en compte és l'escenari polític i social del proper any. Amb el PP al govern de l'Estat i Garcia Albiol com alcalde de Badalona, la possibilitat de convertir-lo en un bastió del partit a Catalunya esdevindria perillós. La possibilitat d'emprendre reformes interpretades en clau badalonina ajudaria a consolidar la seva figura i mostraria el camí als qui, com ell, decideixen defugir de discursos integradors.

La solució doncs, sigui quina sigui, serà un veritable maldecap. Ara mateix la pilota està a la teulada de CiU, donat que tant el PSC com ICV ja han manifestat la voluntat de formar el tripartit.

3 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Jo avui també he tocat el mateix tema, i ara et faré el meu vaticini: si ara es fa un tripartit de perdedors en contra del PP, d’aquí a quatre anys el PP obtindrà la majoria absoluta a Badalona.

A.Orte ha dit...

Miquel, comparteixo aquest pronòstic teu, potser fins i tot amb més garantia que l'escenari del PP governant a Madrid i a Badalona. Després entro al teu bloc.

marcguinjoan ha dit...

Sí, la veritat és que els cordons sanitaris han demostrat funcionar molt malament, de manera que poden arribar a ser contraproduents. Ara bé, donar-li l'alcaldia un any abans que el PP guanyi les generals és també una problemàtica, perquè no faria més que donar encara més ressò al discurs dels populars...
Com tu dius, un autèntic maldecap, i les probabilitats que d'aquí 4 anys treguin més bons resultats ara mateix semblen elevades.