dilluns, 11 d’abril de 2011

Multes de trànsit

Un dels temes que més em treu de polleguera és el llenguatge emprat en la lògica de les multes de trànsit. Quan l'infractor incompleix la norma, el dolent és el govern de torn que només té un afany recaptatori.

Si bé és cert que la gestió d'alguns radars és del tot discutible, no ho és menys que les multes es posen per evitar la reincidència, però també per garantir que un punt sigui més segur. D'aquí que, per exemple, els ràdars fixos s'anunciïn i que siguin detectables amb un simple GPS actualitzat.

El debat està viciat perquè tot i la reducció en l'accidentalitat i tot i la millora evident de la mobilitat de les ciutats, per exemple amb la inclusió d'àrees verdes, el debat tècnic passa a ser secundari sovint en contra de la visió recaptatòria. En alguns casos, a més, es considera que les multes són regressives perquè persones d'alt nivell adquisitiu tenen menor sensibilitat a pagar que les persones amb baixos ingressos.


Sóc dels que pensa que en un debat impossible de solucionar, no hi ha res com proposar solucions que superin els debats, sobretot quan el debat intenta confrontar dos governs o dues ideologies. Em sembla ridícul que l'actual govern intenti fer veure que els ràdars del tripartit eren recaptatoris i els d'ara no ho són. Els ràdars eren i són sempre una mesura dissuasòria i, alhora, recaptatòria. Tota mesura o taxa ho és per definició. Si hi ha multa hi ha recaptació, altre cosa és en què repercuteix la recaptació (sovint en millora de les carreteres).

Si el problema és que els ràdars del tripartit eren recaptatoris i el govern actual no vol que ho siguin, per què no modifiquem la lògica de la sanció?

I si, per exemple, es pogués triar entre pagar o fer treballs comunitaris? Una persona d'alts ingressos què prefereix, pagar 100 euros o dedicar 10 hores a netejar boscos o eliminar graffiti? Sé que aquesta mesura és difícil d'adoptar, més encara en una societat amb poca tradició en aquest tipus de sanció, però sincerament, crec que ha arribat el punt de ser innovadors també en aquesta matèria.

Potser la consideració social del sancionat (infractor, no ho oblidem), que actualment es fa la víctima,  canviaria i avançaríem en altres debats més importants sobre seguretat viària.

2 comentaris:

Miquel ha dit...

La veritat es que l'enduriment del regim sancionado del transit ha aconseguit una millora considerable del compliment de les normes de transit i que convergim en aquest tema amb paisos amb una cultura de respecte per les normes molt mes estesa...aviam si a continuacio s'atreveixen amb la delinquencia multireincident que asola determinades parts de Barcelona i que ens ha proporcionat el dubtos honor de sortir a totes les guies turistiques amb grans advertiments, pero es clar a diferencia dels conductors que han de tenir tota la paperassa en ordre, aqui no hi ha ni comptes per embargar ni carnets per treure punts...

A.Orte ha dit...

totalment d'acord, Miquel. És un drama per als Ajuntaments cobra les multes per "incivisme", i ja no t'explico el tema dels delictes, on ja sabem el que passa. Gràcies pel comentari.