divendres, 29 d’abril de 2011

La moda dels autocars lowcost als EUA

El passat mes de desembre havia de fer un viatge Washington DC-Nova York. Unes 3-4 hores de trajecte que es pot fer en tren, bus i que fins i tot algú fa en avió.
Buscant les opcions, el nostre referent en viatges parlava de noves companyies en les quals ell va fer un viatge similar a un preu reduït. Fent cas de la seva recomanació, vaig optar per Boltbus, que m'oferia fer el trajecte per UN DÒLAR d'unes 4 hores 15 mins, deixant-te ben cèntric. El trajecte fou correcte, seients còmodes, Wifi gratuït i força eficaç. I més de 40 dòlars més barat que el tren amb una diferència inferior a l'hora de trajecte.

Aquest mes s'ha publicat un article a BusinessWeek sobre aquest fenòmen que ha posat de relleu que una política de preus flexible permet optimitzar els viatges en autobús i que un baix cost no ha d'implicar un pitjor servei. Així, MegaBus, una de les companyies d'autocars lowcost, encapçala anualment els rànquings de preferència del transport de viatgers als EUA.

La flexibilitat del preus sembla ser l'excepció a casa nostra en trajectes de mitjà distància, no només en els trens regionals. A la pràctica això significa que resulta més car fer en autocar trajectes entre, per exemple, Tortosa i Barcelona (18 euros) més que no pas el mateix trajecte en tren (que no supera els 13). Aquesta situació s'agreuja en cas de trajectes en el qual l'autocar esdevé l'única opció i, per tant, la companyia rep un ajut públic per garantir serveis mínims.

Amb l'ascens del petroli, però, aquesta oportunitat d'importar el model Low-cost, pot ésser arriscat. No oblidem que el preu del carburant als EUA és molt inferior.

2 comentaris:

Miquel ha dit...

Tambe hi ha els autobusos dels Chinatowns...

A.Orte ha dit...

Tens raó... tots són legals? ;)