dilluns, 29 de novembre de 2010

Lectura electoral

Les primeres 8 reflexions dels resultats d'ahir:

1. CiU ha fet una campanya seriosa, conservadora (no vol dir pitjor que la resta) i molt senzilla quant a missatge. La imatge del candidat es mantenia intacta tot i la llarga trajectòria en primera línia política. Ha aconseguit recuperar votants que havien marxat a Esquerra i probablement n'ha guanyat del PSC. No ha necessitat un PP dèbil per consolidar-se en el centre-dreta.

2. PSC. Campanya en clau metropolitana. Renúncia al votant catalanista. S'ha centrat en recuperar els que consideren que cal mobilitzar votants de clara lleialtat. En 2 anys el PSC ha passat de reivindicar un votant propi que feia guanyar eleccions al PSOE a reconèixer que el votant més fidel al tradicional missatge del PSOE és essencial. I per altra banda, la crisi econòmica afecta principalment aquest votant. Campanya grisa en imatge, un lema poc encertat en el context de crisi econòmica i un candidat fluix en oratòria.

3. PP. Sánchez Camacho ha capitalitzat votants de la perifèria de Barcelona sense perdre'n els més tradicionals. Ha ampliat l'horitzó que semblava esgotat fent un discurs que no ha abusat del concepte "Espanya", sinó més aviat del canvi polític i la immigració, els dos elements més sensibles per les bases socials de la perifèria barcelonina.

4. Iniciativa. Han fet campanya en solitari, l'únic partit amb un missatge centrat en temes diferents a la resta. Això li ha donat un avantatge, i és que el votant més d'esquerres l'ha vist com única opció viable. El problema és que possiblement ha recollit menys votants socialistes dels que podrien esperar. Tot i la seva gestió al govern és qui menys es resenteix.

5. Esquerra. La campanya m'ha agradat, un lema directe i una posada en escena innovadora (parlant a peu dret) sense una tarima al darrera. Però dóna la sensació que molts votants anteriors no l'han percebut com alternativa fiable per l'avenç de l'independentisme.

6. Solidaritat. Té molt mèrit, sense gairebé presència als mitjans i poca estructura de partit, ha aconseguit resultats molt dignes arreu del país, especialment Girona i Barcelona.

7. Ciutadans. Candidat bon orador en els cara a cara amb entrevistadors, però va perdre els papers al debat a 6. La consolidació demostra que van de debó, alguns presagiàvem la seva semi-desaparició fa un temps. Ens hem equivocat. Es mantenen tot i que el PP, d'on prové la majoria dels seus votants, també puja. Per tant, podran dir que la gent amoïnada pels temes en llengua i educació creix.
8. Plataforma per Catalunya no entra, per sort, al Parlament. Però té més de 70.000 vots, un símptoma que el vot xenòfob aflora a un ritme encara lent però molt concentrat, quelcom que es pot posar de manifest a les properes municipals. Quant a Reagrupament, es pot veure com un cas de bombolla 2.0: si et mous per Facebook i Twitter dóna la sensació que és un partit molt gran, amb molts suports. La realitat els deixa com un partit molt minoritari.

5 comentaris:

marcguinjoan ha dit...

Andreu, estic totalment d'acord amb l'anàlisi que fas. Tan sols una qüestió: creus que els votants de Ciutadans han vingut del PP? és que pels resultats que hi hagut intuiria que el PSC ha perdut vots per la dreta, cap al PP, C'S i fins i tot PxC...
evidentment es tracta només d'intuïcions que suposo que ja anirem desgranant en els propers dies.

A.Orte ha dit...

Marc, fins ara sembla que les anàlisis fetes per CEO demostraven que la majoria dels seus votants venien del PP. Però com a trajectòria curta, tot pot canviar. És cert que segurament s'ha equilibrat i, qui sap, si s'ha superat. Quant el PSC, tinc els mateixos dubtes i intueixo que l'abstenció podria ser diferent a la del 2006. En aquella ocasió CiU creu que la va castigar molt, ara crec que la cosa no està tant clara.

Daniel Vidal ha dit...

Andreu,

Bon article. Comentaris:

C's té el suport, entre d'altres, de part de la gent a la que li agrada les coses clares.

Potser les "coses" que "venen" no agraden a tots, però la seva tècnica de venta, sí.

En Rivera no és un bon orador ni té unes idees massa populars. Però no té cap 'cadàver' a l'armari i pot donar un missatge clar, quelcom que ara per ara no poden fer molts.

I el PSC no perd per la oratòria del seu candidat (tot i que certament la del Rivera és molt millor). Perd per no tenir missatge, no comunicar res, absolutament res.

Ara quedala gran qüestió... veure si CiU ha madurat de la mateixa manera que sembla haver-ho fet Artur Mas. Crec que s'ha de donar l'espai just i mesurat a certes idees. I treballar.

Jordi Vàzquez ha dit...

C'anos capta forçavot socialista i es presenta com una força d'esquerres.
La importància de la campanya s'amplifica. Qui governa malamentcau encara que faci bona campanya.

A.Orte ha dit...

Jordi. Fins ara els ex-votants del PP predominaven a C's. Això, en un partit jove, pot canviar. Caldrà esperar als anàlisis individuals que encara no tenim. A simple vista el PSC n'ha perdut tants que han anat a gairebé tot arreu (PxC, C's, CiU i fins i tot alguns al PP).
Efectivament, crec que l'efecte de la campanya pot ser permissiu pels governs que estan gestionant una crisi. Salutacions i gràcies pel comentari.