divendres, 19 de novembre de 2010

Campanyes 2.0?

Fa una setmana vaig assistir a una interessant conversa-debat sobre la formació política i les noves tecnologies, organitzada per la Fundació CatDem. Una de les idees més concises i clares la va dir el nostre company Ivan Serrano: "aquestes eleccions tampoc seran 2.0". Efectivament, són les eleccions on més gent en parla. Al Twitter els experts i amants de la comunicació política s'encarreguen de destacar allò més rellevant de la campanya. Però em dóna la sensació que ho fan conscients que el contingut no està gaire cuinat per ser difós. Els partits, per la seva banda, es limiten a reproduir l'agenda o bé donar pinzellades més o menys inconnexes sobre l'obra de govern (en el cas del Tripartit) i sobre els pocs elements concrets que proposa Convergència, coneixedora que una campanya centrada en valors en positiu és del tot suficient per guanyar.
No està sent una campanya 2.0, com ho demostra el fet que l'usuari de les noves tecnologies es concep com amplificador d'arguments, orientats a l'audiència fidel, més que no pas com participant entusiasta dels missatges i debats.  Encara falta molt per arribar al desitjat efecte Obama en la societat.

3 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Andreu,
Suposo que els politòlegs teniu més o menys calculat quin percentatge de votants decideixen o modifiquen el seu vot en funció de la campanya electoral, sigui aquesta 2.0 o a l’antiga. Però intueixo que aquest percentatge és tan minso que si anéssim a les eleccions sense fer campanya els resultats serien més o menys els mateixos que amb campanya. Si fos així, que tampoc ho puc assegurar, un es pot preguntar si potser no seria una mala idea prescindir de la campanya amb totes les despeses que aquesta comporta. Però potser posar precisament ara sobre la taula aquesta idea és nassa agosarat.

A.Orte ha dit...

Miquel, la mobilització depèn molt del grau de competència electoral, l'interès i la sensació d'utilitat en el vot (el que faci decideix coses o no) mentre que el canvi de vot depèn també de molts factors, però bàsicament està decidit a excepció de gent que empra el vot útil o a la inversa decidint-ho al final. En aquesta elecció crec que hi haurà molt poc canvi de vot en la campanya, que de fet ha durat més de 6 mesos. Estic totalment d'acord amb tu. Les noves tecnologies, a més, han permès els partits amplificar el seu missatge des d'abans de l'estiu i tot sovint això ha generat esgotament per alguns i reforçament de les posicions pels més fidels. Per tant, coincideixo amb tu que aquesta campanya està sent una inútil forma de mobilitzar recursos humans i diners de tots per recuperar 4 vots. Quant el cost de les campanyes, segurament caldria desincentivar els partits a emprar gaires recursos públics. Veure alguns partits a la Fira (PSC) o llogant hotels de súperluxe pagant caterings (CiU a l'hotel W) no deixa de donar imatge de campanya on els recursos no són un problema. I per altra banda, en època de crisi econòmica i crisi de confiança, sembla un xic contradictori que en 15 dies facin més kms que en 4 anys.

Daniel Vidal ha dit...

Particularment, no veig res de dolent en fer campanya. I els límits, els lògics.

Aquestes eleccions no seran 2.0 pq. els electors no ho són i, sobretot, perque encara hi ha una maquinària partidista preocupada.

El 2.0 va més enllà de la tecnologia. És el concepte d'interacció. I aquí hi ha molta (massa) partitocràcia.