dijous, 14 d’octubre de 2010

Treure punta de l'anècdota

No m'ha agradat la darrera polèmica, amplificada pels mitjans de comunicació en relació als cara a cara electorals. Sembla que fer un mínim de dos debats no està gaire ben vist per una part de la ciutadania. Ho trobo, certament, un debat absurd i estèril pels següents motius:
1. El debat a la TV3 sembla garantit. De fet, sembla que n'hi haurà un a dos i un altre a sis.
2. L'audiència televisiva de gairebé un 20% dels catalans no passa mai per TV3 (i possiblement una proporció similar només mira TV3).
3. L'objectiu dels debats és augmentar la informació relativa a les eleccions i, indirectament, fomentar la participació.
4. En paral·lel als debats, el consum polític arriba per molts altres mitjans (porta a porta, premsa escrita, espais electorals a la televisió, mítings, tertúlies radiofòniques). Molts d'aquests mitjans, per cert, en castellà, encara que es tracta de mitjans fets a Catalunya, i alguns oferint suport directe al candidat Mas. 
5. Criticar l'idioma dels debats és absurd. El candidat Mas ja ha dit que no pretén entrar en aquests debats. Només faltaria, ell és el primer que va anar fa cosa d'un mes a un programa Prime Time de Tele5, en Montilla també hi anirà de manera individual. Tots dos, per altra banda, han fet mítings parcialment en castellà a Catalunya, en Pujol ho feia tradicionalment.

Per tant, benvingut sigui tot el que afavoreixi a circular informació electoral, encara que alguns pensem que la sobreinformació pot generar més abstencionisme... i a les eleccions municipals, si hi ha candidats que volen parlar anglès, francès, italià o alemany per atreure els residents estranys comunitaris amb dret a vot, encara millor!


2 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Plantejar com s’ha fet que el debat a dos d’unes eleccions al Parlament s’hagi de fer també en espanyol ho trobo absolutament ridícul però la solució és ben senzilla: que cadascú triï la llengua que vulgui, que no se’n imposi cap, i santes pasqües! Si Montilla vol utilitzar l’espanyol, perquè pensa que el seu missatge va adreçat als que s’expressen en aquesta llengua, que ho faci, i si Mas parla en català no hi veig cap problema. Tots sabem que els votants d’aquestes eleccions entenen ambdues llengües. Ara bé, el tema de fons és més seriós i trist, i consisteix en anar arraconant el català sempre qui hi hagi alguna oportunitat de fer-ho.

A.Orte ha dit...

Miquel, gràcies pel comentari. Espero que el viatge anés bé. En aquest tema jo opto per una via més pràctica. Sota el meu punt de vista és fonamental apropar la política al ciutadà, al màxim. I si cal, com feia en Pujol, parlar en castellà a Can Zam, els polítics lliurament ho fan. A mi em dóna la sensació que hi ha gent que diu amoïnar-li amb la boca petita això de l'abstenció. Com qui s'absté és gent que després vota per les eleccions generals, ja va bé. Crec, sincerament, que el deure dels polítics és treballar per aconseguir que la gent voti amb convicció. És clar que els motius no són l'idioma sinó més aviat la ineficàcia dels partits potencials per bona part d'aquests votants. Però l'idioma, com ha dit en Mas, no hauria de ser impediment. La solució que tu planteges seria valorable, però tots sabem que el problema és que hi ha gent que no posa TV3 mai. Per tant, si es pot fer un debat a TV3, un altre a Tele5 i un altre en anglès a la BBC, ho veuria bé (tot i que alguns necessitaran traductor).