dijous, 26 d’agost de 2010

Defensa del consumidor

Durant molts anys els consumidors de Catalunya no tenien una legislació clara que els defensés davant males pràctiques, o simplement mals serveis. L'any 2004 es legisla la creació de l'Agència Catalana del Consum (ACC) i ara fa uns dies ha entrat en vigor el Codi de Consum de Catalunya.
Paral·lelament, els municipis, que no tenen competències obligatòries en aquesta matèria, han ofert serveis d'informació i mediació en matèria de consum en forma d'Oficines Municipals (OMIC), més de 100 a Catalunya, o bé amb Unitats Mòbils, fonamentalment orientades a la conscienciació dels drets. Alhora, les polítics locals de consum solen ser competència del mateix responsable de comerç (la clàssica regidoria de comerç i consum), generant-se una relació curiosa compatibilitat de l'activitat de defensa del teixit comercial dels pobles i alhora posar-se al cantó oposat.

El triangle "informar sobre els drets-educació-mediació dels poders públics" s'ha tractat de potenciar sobre uns fonaments molts dèbils, especialment si els comparem amb altres països.

- Hi ha una greu mancança de coneixement dels drets de la població. Però encara que aquests existeixin, el consumidor té la sensació que les Agències públiques de consum no poden fer gaire cosa i que per via legal tot plegat es fa farragós. Ajuda el fet que, amb algunes excepcions, tot quedi amb multes que no tenen cap repercusió final en els damnificats.

- Diferències significatives en les empreses vers el concepte "defensar el consumidor". En molts sectors d'activitat del nostre país la màxima "el client sempre té la raó" hi predomina, simplement perquè la competència acaba posant a tothom on li toca. Si no respons una queixa, no li canvies un producte o no el tractes amb el seu idioma, segurament marxarà a la competència. No es tracta només de complir la llei, també cal donar un bon servei i oferir valor afegit. Precisament això és el que es destaca dels viatges als EUA, la capacitat del consumidor de fer-se fort i tenir un gran poder d'intimidació mitjançant "comentaris negatius". D'altres sectors poden emprar la tàctica de cuidar els seus clients, però aquests no deixen de tenir la sensació que estan pagant un preu enormement alt, tot comparant-se amb el mateix servei del seu entorn (cas de la telefonia o internet).

- Per últim, l'ACC s'ha sustentat sota una activitat teòrica d'inspecció que acaba per ser poc arrelada més enllà de l'AMB, per manca de recursos.

El nou codi de Consum de Catalunya, una norma molt extensa i plena de detall, genera una nova pressió al sector i defineix una fotografia més clara del que hauria de ser l'activitat pública de defensa al consumidor. Però tot sembla indicar que el consumidor continuarà tenint un problema fonamental, no tant legal com de qualitat i tracte dels serveis (també públics) als que accedeix.

3 comentaris:

David ha dit...

Jo sóc escèptic amb tots aquests mecanismes d'arbitratge i mediació, que a la pràctica esdevenen mecanismes de defensa de males pràctiques empresarials. Fa gairebé sis mesos vaig posar una reclamació al Defensor del Client de les Caixes d'Estavis per un càrrec obertament il·legal que em va fer una coneguda caixa d'estalvis. Encara estic esperant resposta, tot i que suposadament tinc dret a rebre-la en un termini de 60 dies. Informalment m'han dit que l'entitat financera els ha trigat més de dos mesos a respondre'ls i que ara els havien demanat al·legacions addicionals. Mentre aquests sistemes d'arbitratge no tinguin incorporats sistemes de sanció a les empreses que no responen als requeriments en un termini raonable ja podem anar fent lleis i decrets.

A.Orte ha dit...

El problema de la mediació és que moltes empreses no tenen cap necessitat d'acceptar-la... saben que passant el temps moltes al·legacions es perden. I en alguns casos saben que no sempre és fàcil demostrar l'actuació mal feta. Jo també sóc escèptic, ja podem fer lleis que sense obligacions mínimes acaba sent una qüestió de voluntat.

Anònim ha dit...

Estic Promovent una iniciativa per exigir la aplicació de les lleis o lleis noves per acabar amb la impunitat i els abusos de les telefòniques .
Necessitem firmes per enviar la petició al Defensor del Pueblo i Telecomunicacions .
Animeu-vos¡¡¡

Enllaç :
http://actuable.es/peticiones/basta-los-abusos-y-publicidad-enganosa-las-compan