dilluns, 23 d’agost de 2010

Cinemes i aerolínies a Tailàndia

En la meva recent visita a Tailàndia he après moltíssimes coses. Una d'elles, i potser la menys original, és la modernització dels cinemes. Teníem unes hores mortes i vam aprofitar per anar a veure un film en versió original.
Independentment de l'experiència i de la qualitat discutible de la peli, el més encoratjador va ser veure la diferència quant l'experiència d'espectador. L'espectador pot triar entre una gran varietat de sales, amb qualitat molt variable, tot en un mateix complex multicinemes. Algunes sales pràcticament dedicades per sessions privades. D'altres buscaven una experiència completa, incloent-hi espais de relax pel temps anterior o posterior a la película. D'altres, simplement tenien tres o quatre tipus de butaca, amb preus que variaven en funció de l'amplada i la comoditat. 

La veritat és que resulta un plaer anar al cinema i poder estirar les cames totalment, fins i tot estirar-te cap enrera sense risc de molestar al veí. Aquí, en canvi, vaig llegir que els propietaris de les sales es lamenten que els espectadors es baixin les produccions d'internet... han pensat en modernitzar algunes sales, tot oferint un servei que vagi més enllà de la reiteració fins l'infinit de seients amb poc espai, que només s'omplen els dissabtes? Han pensat transformar el cinema en un lloc on poder gaudir d'oci variat?
 El fet d'oferir partits de futbol és un primer pas cap a una modernitzacio, potser el següent seria oferir sales encara més privades pensades per grups més o menys petits, amb serveis semi-privats, o bé oferir seients premium, o fins i tot seients de darrera hora a preu reduit, aquells que ajudaran a que una sala passi d'estar molt buida a "semi-buida".
 Innovar o morir, diuen... és més fàcil culpar als clients, a les tecnologies i deixar-ho tot en mans de les 3D, però el client sempre tindrà una explicació per la qual t'abandona. I si optes per no escoltar-lo o no analitzar-lo, no el recuperaràs.

És un plaer disfrutar del cinema, poder estar encara més còmode que a casa amb tecnologia de darrera generació, això és el que el client vol (a més de bons films, cosa que a vegades costa trobar).

També va ser un  plaer  poder volar amb Bangkok Airways. Els preus són força ajustats però el que més agraeixes és la seva sala  d'espera VIP, amb begudes i menjar de franc, obert per tots els clients, no només pels passatgers amb privilegis. És cert que els aeroports regionals de Tailàndia no tenen la freqüència de vol dels europeus, però com a concepte de viatge, és un exemple del que era i ja no són les aerolínies europees (amb les excepcions de les alemanes Lufthansa i Air Berlin).