dimecres, 9 de juny de 2010

Retallades incentivades

La crisi econòmica va tenir uns primers efectes evidents al sector privat. Milers d'empreses i autònoms han tancat o reduit la seva activitat. Augment de l'atur, baixada de sous. En resum, disminució d'ingressos dràstica i també de despeses.
A l'administració pública l'opció fonamental, favorita, fàcil i poc innovadora és reduir una mitjana de 5% del sou.
Però, curiosament, no han sorgit formes incentivades que donin cobertura a la retallada. Fórmules que no compensen del tot la baixada, però permetria veure la situació amb millors ulls. Plantejo aquí dos escenaris a analitzar:
a) A Utah, vam saber fa un temps que s'estava posant de moda les setmanes laborals de 4 dies. Quantes persones estarien disposades a quedar-se un dia a casa a canvi d'una retallada en el sou? O millor dit, quanta gent estaria disposada a una retallada incentivada per millorar qualitat de vida? Pensem en una persona que treballa de 9 a 18, que s'ha de desplaçar durant 30-45 minuts, pagar o cuinar un dinar i tornar a casa. Guanyar menys, treballant les mateixes hores a la setmana, compensaria?? A EUA sembla que molta gent opina que sí, tot i que allà l'element "retallada" de sou no ha entrat al debat.
La mesura, o d'altres de reducció parcial, permetria altres efectes positius en l'economia domèstic. Quant costa una llar d'infants privada? I si incorporem el "dia de la mare/pare" durant un període de temps extensiu addicional al permís maternal/paternal? A Holanda aquesta setmana laboral és un dret universal, aquí es faria a canvi de la famosa i inevitable "retallada". En aquest cas, retallada compensada en part pel cost de serveis d'atenció a l'infant.
b) Teletreball. Quantes persones podrien realitzar la seva feina des de casa? Quantes persones, donant per fet que perdrien un 5% dels seus ingressos, estarien disposats a fer el mateix des de casa?

Reconec que són fórmules de complicada aplicació. Però són fórmules que existeixen, s'han considerat en situacions de diàleg social, en visió de millorar les condicions de vida dels treballadors. Per què aquí no s'han buscat fórmules imaginatives que compensin les retallades (necessàries) en el salari de moltes persones?

5 comentaris:

Daniel Vidal ha dit...

Hola:

Si el salari de 'x' és alt per 40h i se li proposa que en faci 32h per la part proporcional de sou... seguirà tenint un salari alt !!! (i això sí, una millor qualitat de vida).

I el mateix respecte de perdre 'x' a canvi de millor qualitat de vida... Si la gent ho accepta voluntàriament serà per que els hi compensa... bona mostra de que 'x' hauria de ser més alt.

Es tracta de millorar la eficiència. El que abans feien 10 persones, segur que es pot fer ja amb 6/7 persones.
I en el futur, el que es fa amb aquestes 6/7, s'ha d'intentar fer-ho amb 5.

Lo de Utah, amb tots els respectes, em sóna a broma. Quin percentatge dels "Utahnians" que agafin aquesta reducció buscaran una feina per complementar el dia de menys salari? El 0%. Què significa això?... que tot i la retallada (que hauria de ser del 20% del salari [5 dies de treball el deixes en 4]) amb aquest salari al 80% ja viuen "bé" (inclús amb un dia de 'vacances' extra).... mentre que al voltant els altres ho passen magre (treballant, els afortunats), els cinc dies o més.

A.Orte ha dit...

Daniel, això de Utah no implica menor salari. Treballen més hores durant els 4 dies... crec que fan de 7 a 19. El tema és que molta gent era "commuter" i amb aquesta mesura els han estalviat gairebé 3 hores de trajecte.
Dit això, algunes d'aquestes mesures poden ser aplicables al sector privat, d'igual forma que la SEAT contracta alguna gent només 6 o 7 mesos l'any. En aquest país mirem massa les "hores a l'oficina", i tots sabem que ser-hi fins les 19 o les 20 no vol dir produir més. Estem al país de les reunions... algunes d'elles, per cert, endarrerides pels retards o per no anar directes al tema. reunió, reunió, reunió...
Dit això, un cop més em sembla que quan es parla de reducció de personal al sector públic es tendeix a generalitzar erròniament. Hi ha molts casos de sectors amb contractes temporals per temporades a l'administració (on per cert, la temporalitat està al 35%): agents forestals, bombers, protecció civil,professors i fins i tot en temes de pressupostos i gestió.

A.Orte ha dit...

Per cert, jo també estic d'acord amb el tema de l'eficiència i crec que tots els passos han de venir per l'administració electrònica.

Alfons Claver ha dit...

Nois, no puc evitar el publicar això:

"El paro en la Administración promovido ayer por Comisiones Obreras y UGT con el fin de protestar por los ajustes del Gobierno dejó en servicios mínimos muchos sectores públicos de España. Más allá de las incomodidades que las protestas hayan podido ocasionar a los ciudadanos, los principales afectados han sido los hosteleros, que ayer padecieron su dia más flojo desde la última huelga de funcionarios. “Nuestros clientes habituales suelen acudir durante su horario laboral, empalmando la hora del desayuno con la del almuerzo y ésta con el café y la merienda” explica Fermín Maña, camarero del bar Pajaritos, cercano a una delegación del Gobierno."

Font: http://bit.ly/dkCARD

A.Orte ha dit...

Bé... això que comentes és cert. També et dic que on jo hi treballo fem 1 aturada de 25 minuts (gairebé de rellotge i ens trobem amb molta gent que no és de l'administració: bancs, caixes, oficines, informàtics, etc). Els bars estan plens a molts llocs. Dit això, és evident que això no passa arreu.
Però reitero un cop més que tot i ser una situació força estesa, no representa tots els "col·lectius" als que es pot fer referència. També és veritat que a Madrid, per exemple, es fa més.