dimecres, 19 de maig de 2010

Reduir serveis o les subvencions?

En ple debat sobre baixades de salari de les administracions, plans de sanejament dels ajuntaments (van començar l'any passat) i altres mesures d'eficàcia del sector públic, apareix un debat força interessant de cara al futur.
Fa uns dies, es posava de manifest una proposta defensada en diversos municipis segons els quals caldria considerar la possibilitat de reduir els horaris d'alguns equipaments públics.

Ahir van sortir noves idees sobre la incorporació de co-pagament als serveis públics. 

Totes les mesures comentades en les darreres dues setmanes perjudiquen només les classes mitjanes i les més humils.
Aquesta nova fase d'improvisació incorpora mesures pròpies de manual, però ara el risc no és descontentar els mercats financers, sinó generar una por encara superior al consum privat.

Per la seva banda també comença a discutir-se el volum de subvencions i ajudes a tercers, normalment parlem d'ajudes molt puntuals, petites, que no justifiquen l'existència d'una activitat. La reducció de les subvencions pot tenir una lògica en el sentit de reduir la càrrega dels compromisos públics en activitat privada.

Mentrestant les grans fortunes, els ajuts a les grans empreses i la fuga de capital seguirà sent la cara amagada de la crisi. Hi ha qui pensa que les crisis tenen guanyadors. Molts són anònims que, assumint els seus riscos, poden créixer. D'altres no són anònims, són els de tota la vida i tenen un risc mínim.

2 comentaris:

Daniel Vidal ha dit...

Hola
Jo estic més per la reducció de certs serveis que no crec que li corresponguin als ajuntaments.
Aspectes de mediació, consum, inmigració, determinats nivells d'assistència, etc... I ja no parlo de parcs d'atraccions, funeràries, pàrkings, etc.

I sobretot, potenciar gestions on-line.

A.Orte ha dit...

Estic d'acord, tot i qeu segurament caldria canviar totes les lleis des del 2004, perquè el món local està clarament sobrepassat per les atribucions que se li donen. En l'àmbit de consum, la situació és precisament dotar-li de més atribucions, s'està pendent d'aprovar el nou codi de consum, donat que l'Agència Catalana de Consum no té prou capacitat per fer inspecció i informació (més important que la inspecció).