dimecres, 12 de maig de 2010

Diagonal

Com ja sabeu, he fet un seguiment entusiasta del projecte de la Diagonal des dels seus inicis, quan estaven sobre la taula dues opcions de connexió de tram i quan a finals de 2008 es començava a parlar d'un procés participatiu que derivaria en consulta popular. He repetit des del 2008 que no veia clar que calgués una renovació profunda per millorar la seva situació.

 Fa més de 18 mesos de tot això i el procés ha tingut elements a valorar positivament:

1) La reforma confronta visions de la ciutat (la ciutat ampliada; la ciutat tancada; la ciutat de mobilitat privada; la ciutat feta per al vianant; la ciutat aparador; la ciutat de proximitat). Això és bo sempre i quan tothom tingui clar que estem en el moment clau per fer aquesta reflexió.


 2) Els treballs tècnics fets per tècnics de mobilitat són extraordinaris. Estan ben fets i plantejats molts escenaris de futur, amb riscos i oportunitats per la reforma de la Diagonal.

3) La intenció de voler consensuar una posició amb alguns actors clau (comerciants i restauradors, defensors del transport públic i bicicleta, etc).

 4) El fet de voler consultar a la població.

La crisi, una pèssima gestió de la informació, la sensació generalitzada que la decisió està presa i una elecció errònia de les opcions (l'opció C és una crida al descontentament enlloc de l'esperat "cap de les altres dues") s'han girat el contra del Govern municipal.


El pessimisme fa temps que és evident entre el personal de confiança política, qui observa que les idees s'acaben i, quan hi ha algun projecte plantejat amb bona intenció, quelcom acaba fallant per a que la cosa no arribi a l'opinió pública com s'espera. Segurament no era el moment ni la magnitud adient, però alguna cosa s'ha de fer a la Diagonal per millorar 3 qüestions:

a) La circulació del transport públic.
b) La seguretat i interès dels vianants per la via.
c) Mesures per reduir el trànsit privat.


Passi el que passi amb el projecte, les tres qüestions s'han d'abordar d'igual forma que es van abordar en la reforma de Balmes o la reforma i millora de la Ronda del Mig fa uns anys. Segurament no és bon moment per fer una gran inversió, possiblement cal estudiar bé altres alternatives (l'opció metro aprofitant un túnel previst per Foment algun dia), però dir que la Diagonal està de conya és negar l'evidència i, el que és pitjor, oblidar que fa molt de temps que llegim sobre la inseguretat de les parades de bus, la irregularitat del carril bici i els embussos de cotxes.

Hi ha dues qüestions que mereixen un esment en aquest procés de votació:
- El paper de l'oposició, contrària al projecte per oportunitat i situació econòmica, que es mou entre la defensa del transport privat del PP i el discurs ambigu de CiU. Repeteixo, no votar, o votar una C amb interpretació diversa no vol dir donar suport a aquests partits. Simplement perquè pots votar C i pensar que la Diagonal s'ha de canviar.
- La desacreditació del procés de votació, encarregat a Indra. En aquests dies he llegit i sentit suposats testimonis de persones que diuen que els ha succeït coses estranyes. Per exemple, que el sistema seleccioni una opció sense "donar-li un clic". Em comenten que encara que això pogués passar per accident, el sistema obliga a fer un altre clic de confirmació o modificació de l'opció. Resulta curiós que això només hagi passat a gent que no està contenta amb el govern i que el PC no faci aquest tractament amb persones menys crítiques amb tot plegat. Dit això, hi ha problemes propis del servidor que són greus per una empresa que cobra... per cert, una morterada, dels diners de tots.  Però dividim els problemes tècnics (crítica) i la mentida i la calúmnia. Tanmateix un cami que no em convenç com a ciutadà.