dimarts, 9 de març de 2010

Mediocritat i manca de previsió

Nevada històrica a la ciutat de Barcelona i les comarques gironines. Nevada anunciada, no pas en la intensitat, però sí en els possibles efectes.
La nevada del 2001 ja va posar de manifest que aquest país no està preparat per grans nevades, que afectin grans infraestructures. I lògicament, la solució no ha de ser posar moltes màquines llevaneus o entrenar tots els efectius policials per situacions on transitar no depèn d'ells.

Molta gent ahir es va emprenyar amb el Departament d'Interior, responsable de Protecció Civil, Emergències, Bombers i Mossos d'Esquadra. És a dir, tot excepte el conservació d'obres públiques i els problemes amb l'electricitat, que depèn de Red Eléctrica i Fecsa.
Es van emprenyar per molts motius, però principalment és criticable la seva gestió de la informació.

El primer símptoma el va donar Josep Ramon Mora, de protecció civil. Tot i que durant el cap de setmana s'havia anunciat mal oratge, el senyor Mora tenia previst entrar a la feina a les 8 del matí, quan en moltes comarques els seus consells comarcals ja havien pres decisions anul·lant el transport escolar. El senyor Mora es va veure afectat pels primers retards en els trens.

Durant tot el dia Protecció Civil i el Departament no va donar informació continuada, el web de trànsit no s'actualitzava a temps i la gent, a la seva feina, no sabia si tornar a casa o no esperar a l'hora habitual. Fins les 7 de la tarda, quan mig país ja estava nevat i només quan el conseller Saura havia tornat d'un aperitiu-col·loqui a Palma, es va fer una roda de premsa per constatar el que ja era una evidència.

És evident que només aquest fet ja demostra que tenim mediocres gestors, incapaços d'arribar a la feina amb previsió d'una nit complicada del 7 al 8 de març i 8-9 de març, incapaços de cancel·lar viatges de representació i sense capacitat de fer una política de comunicació propera i, aproximadament 2.0.  Ahir escoltar emissores de ràdio o tenir un twitter o facebook més o menys ric en contactes et permetia tenir informació més fresca que la provinent de la Generalitat.

Esment a banda els comportaments individuals, els del senyor Ramon, els de la senyora Maria, els de la parella que té un nen d'1 any i pretén fer St Celoni-Figueres en cotxe. Les nevades estaven previstes des del divendres, amb previsió d'històriques a l'interior de Barcelona i Girona. On eren les cadenes en els vehicles? On és el risc d'assumir que no tindrem una màquina llevaneu per tots nosaltres?

1 comentari:

Warmize ha dit...

I aquest matí el Conseller Saura feia entrevistes privades a mitjans públics deixant els altres mitjans de comunicació fora en lloc de fer primer una roda de premsa per a tothom.

Respecte al 2.0, em sembla que la Generalitat va obrir un Twitter a mitja tarda...
http://twitter.com/emergenciescat