dilluns, 18 de gener de 2010

Enfocar en la immigració


En els darrers dies, i com a resultat del debat suscitat per la proposta del govern municipal de Vic, ha tornat a l'opinió pública el debat sobre la immigració.

Després d'un període de debat sobre els beneficis i problemes de l'arribada de població estrangera per motius de treball, la segona part de la decàda es va caracteritzar per un doble debat sobre "regularització" vs. gestió dels nouvinguts, una confrontació d'estils de política que va generar dues formes ben diferenciades en el món local:
a) els ajuntaments que actuaven de manera activa, fins i tot insistint en la idea de la societat intercultural (multicultural) i b)  els ajuntaments que actuaven de manera reactiva, tot enfasitzant el missatge de la gestió dels conflictes.


Quan tot feia indicar que la crisi portaria a una combinació de totes dues, degut a la problemàtica derivada de l'alt atur (concentrat en un 25% en població estrangera), tornen a sentir-se veus que dirigeixen l'enfocament (el "frame") en el debat "immigració sí-immigració no", una tornada als arguments de començaments de la dècada, una visió mercantilista, poc elegant, que tornarà a fer el joc als partits d'extrema dreta. Segurament un debat és necessari, però estem segurs que el debat ha de quedar en un àmbit jurídic?