dimarts, 10 de novembre de 2009

Rodalies i Tramvia


Girona té un pla. Tot i que l'actual Pla d'infraestructures presenta projectes ambiciosos per tot el territori, en el cas de les comarques gironines ens trobem amb 5 prioritats en l'àmbit de les infraestructures des d'una perspectiva territorial.

1. L'arribada de l'alta velocitat i la connexió amb França.
2. La garantia de subministrament energètic i d'infraestructures de telecomunicacions (que en molts casos són de baixa qualitat).
3. La manca de connexió ferroviària en rodalies: l'eix Figueres-Girona-Maçanet.
4. Les connexions del pirineu gironí amb la resta del país.
5.  Les connexions del baix empordà (no hi ha tren).

En molts casos Girona ha emprat la seva capacitat com a capital. La seva situació geogràfica és magnífica i permet direccionar bona part del transport sense ser acusat de centralisme. Les alternatives, per motius geogràfics o per proximitat amb Barcelona les farien ineficaces. En aquest entorn, les propostes de creació de dues línies de rodalies s'ha vist com una bona notícia en permetre un creixement, que caldrà que sigui ben dimensionat, del tradicional eix ferroviari. Òbviament, serà un risc per les poblacions no incloses en aquest propecte.

Un altre projecte, aquest en visió de transport urbà, modificarà també la mobilitat a Girona. Per les seves característiques el transport en cotxe i autobús no és del tot ràpid. Així, anar des la Devesa al Campus de Montilivi no sempre és una tasca fàcil anant-hi pel centre de la ciutat. Es vol aprofitar l'espai i part de l'estructura del viaducte, que en principi ha de desaparèixer amb la nova estació de TGV.
Segons el Periódico en l'edició d'ahir, el projecte connectaria la part nord, propera a l'hospital Trueta, amb l'Eixample (la zona de l'estació) per després anar-hi a la ribera sud de l'Onyar. La proposta neix, com a mínim, de l'any 2007, i suposa en tot cas un risc com en altres casos similars. Hi ha casos positius, com Sevilla o Barcelona. D'altres, com Palma, estan sent molt conflictius. Els resultats del tramvia són doncs, no tant evidents.

2 comentaris:

Met ha dit...

El transport públic a casa nostra és la ventafocs que encara no ha topat amb la fada que la faci sentir-se orgullosa, i no només durant unes hores.

Celebro per fi es posin les piles fora de l'Àrea de Barcelona en aquest tema, però a més d'aquest parell de línies, se n'haurien de contemplar de noves, com bé dius el Baix Empordà, per exemple, se'n queda al marge.

Pel que fa al tramvia, i ho dic amb coneixement de causa que fa més de 5 anys que en porto, és una bona solució per si s'implnata a l'espai que la línia actual de ferrocarril deixarà lliure. se'ns dubte en superfície i a peu pla, aprofitant el pont sobre l'Onyar. Però un tramvia per si sol no reol res si no s'acompanya de mesures dissuassòries. montpeller i Bordeus són el paradigma de com gestionar una xarxa de tramvies que descongestiona el centre urbà retornat-lo a les persones.

Però mentre el govern segueixi invertint en autovies, el ferrocarril ho tindrà magre. :(

A.Orte ha dit...

Met, moltes gràcies. Com dius, és una bona solució. En general, el transport lleuger és més barat i pot arribar a més llocs. De fet, és una bona opció per vertebrar petits municipis i barris de baixa densitat al territori. L'autobús ja ha fet la seva funció...