dimecres, 18 de novembre de 2009

Parlón


Jove, amb experiència i amb perfil tècnic. Té la confiança de Manuela de Madre, ja va entrar a les llistes per les europees, la població no l'ha triat. La nova alcadessa de Santa Coloma, Núria Parlón, de 35 anys, genera dualitats.

El sistema és el que és. I a no ser que la fiscalia consideri que el cas de corrupció arriba a tot l'Ajuntament, no hi ha motiu legal per la dissolució. L'elecció d'una candidata no prevista inicialment és potser no molt legítim, però plenament legal com ho són les mocions de censura o els pactes de minories contra una llista més votada. Com oficialment el càrrec d'alcalde/essa no és uninominal, només es vota cada 4 anys. Per tant, la LOREG no preveu eleccions ni es poden avançar comicis.

Presentats els elements propis del sistema, la candidata té tres elements per ser optimista:
1) És d'una generació que de moment no té prou visibilitat pública, la generació dels que han nascut totalment en democràcia. Això, que sembla quelcom obvi, té importància en termes de valors.

2) No té ancedents familiars o personals al món local.
3) Està formada en Ciències Polítiques i de l'Administració. Òbviament, tothom té dret a ser polític, faltaria més, i precisament jo com a politòleg crec que som més útils com a col·lectiu quan no som polítics. Però d'igual forma que els directors d'empresa tendeixen a ser graduats en ADE o màster en empreses, el perfil formatiu dels polítics d'aquest país rarament conté algun àmbit vinculat amb la gestió pública o les ciències polítiques, fet que pot explicar alguns errors conceptuals.

4 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Andreu,
Sento discrepar, aquesta senyora serà molt vàlida però ja era tinent d’alcalde, ja formava part de l’equip de govern d’en Bartu, que alguns intuïm que només és la part visible del iceberg de la corrupció a Santa Coloma. Al meu entendre això és una llosa. Al tiempo! Posats a triar Montilla, que tenia carta blanca per fer-ho, hagués hagut de trancar amb el passat i buscar algú sense lligams amb l'anterior equip de govern, o promoure un govern de gestió del conjunt del consistori fins a les properes eleccions. I deixem afegir que, tal com jo ho veig, tenir la confiança de la senyora de Madre ja no és cap actiu polític.

David ha dit...

Per cert...segons les biografies (o hagiografies) és doctora en Teoria Política. Investigant una mica més, he vist que efectivament va fer els cursos de doctorat (al programa de la Pompeu) en alguna de les primeres edicions que es van fer. Però no em consta que s'arribés a doctorar, al menys a la Pompeu. De totes maneres, encara que no sigui doctora, ja té un nivell acadèmic força superior al que corre per l'"alta política".

Àngel ha dit...

És evident que, malgrat el que sosté l'opinió pública i malgrat la percepció que ofereixen algunes evidències, estem davant d'un supòsit de substitució d'un alcalde que ha renunciat voluntàriament al seu càrrec. No ha estat condemnat.

És molt complicat justificar la dissolució d'un municipi per part del Consell de Ministres per lesionar els interessos generals. Només prosperen (curiosament)si s'acorden mocions de suport o d'enaltiment del terrorisme, o bé si hi ha condemnes judicials fermes contra els electes (art. 61 Llei 7/85).

Ara, crec que és discutible que a l'hora d'escollir el substitut s'opti per escollir un regidor qualsevol. El supòsit de la moció de censura, que permet que qualsevol regidor presenti la seva candidatura a alcalde, és restrictiu. L'article 198 de la LOREG així ho estableix.

L'elecció de l'alcalde ha de seguir el procediment de l'article 196. És a dir, només es poden presentar els caps de llista i el següent en la llista de l'antic alcalde. Com a mínim, els números 2,3 i successius haurien d'haver formulat la seva renúncia al càrrec. Desconec si en aquest cas ho han fet, tot i que sospito que no hauran ofert massa resistència en cas que hagi estat així.

Endora ha dit...

i 4art, o punt concluent, té el "cor net" (avui a "El periódico" la visualitza així la vaca sagrada, Manuela de Madre). Dic, ¿què serà que els d'abans no el tenien? La MDM respon a una entrevista on mostra els seus dubtes quan a la culpabilitat d'en Bartu..., és curiòs, aquest el cor poder el té "de formigó"...
Abraçades company!