dilluns, 30 de novembre de 2009

La Diagonal pren forma


La passada setmana va publicar-se una informació sobre la Reforma de la Diagonal al Periódico. Tot sembla indicar que, de moment, la idea que pren més força és la de canviar el mínim possible. És a dir, ampliar els voreres i incorporar el tramvia seran les prioritats en detriment dels carrils de circulació per cotxe o la millora de l'autobús. Una idea que dies enrere ja deixava entreveure CCOO.
La reforma té i tindrà conflicte. Des d'un punt de vista de governança, és la gestió d'un conflicte. Molestarà els que viuen o treballen per la zona, molestarà els que han de passar sovint, molestarà els comerciants i hotels. Serà llarga i pesada, com han estat obres de durada semblant.

Tot això tindria un sentit si els objectius tècnics, siguin aquests millorar la connectabilitat de la Diagonal o bé la millora de la seguretat i comoditat del vianant, o fins i tot diversificar el trànsit rodat per la ciutat, es poden complir.
Però el principal problema és la gestió del projecte, l'involucrament dels interessos en joc. Ho és perquè l'evolució del tema està derivant en un joc de suma zero on els automobilistes perden molt i la resta d'usuaris de la via guanyarien força a llarg termini. Aquesta estratègia semblaria tot un error des d'un punt de vista de govern relacional (el govern de molts interessos que interactuen). I ho és no només per la dificultat tècnica, molèsties i dispendi econòmic d'una reforma polèmica. Ho és perquè, de base, considera que una part de la població, que es creu defensora del tramvia, la bicicleta i el vianant, està confrontada a una altra que va en cotxe o moto i contamina. Una visió poc progressista i realista de la complexitat social, que cada cop més deriva en una ciutadania que empra més d'un mitjà de transport al dia, i més de 2 o fins i tot tres al llarg de la setmana, incloent-hi el cotxe. Per tant, busquin una solució que perjudiqui, el mínim possible, tots els usuaris de la Diagonal. Que beneficiï molt algú, si volen, però minimitzant les debilitats. Perquè potser la Diagonal acaba sent molest, en major o menor mesura, a molta més gent del que es creu.

1 comentari:

Daniel Vidal ha dit...

Agradar a tothom... complicat... especialment si es deixen de banda, sense arguments crec que convincents, altres opcions, pq... hi ha algú en contra del metro? (pregunto).