dijous, 15 d’octubre de 2009

Corrupció o problema de lideratge?


El cas Gürtel és una qüestió de caler i favors, és evident. I de ben segur que tots els càrrecs i assessors que en surtin esquitxats ho faran amb la certesa que han actuat, personalment, malament.
Però no hem d'oblidar què són els partits polítics. Pel bo i pel dolent, són estructures jeràrquiques, professionalitzades però teixides en base de fortes vinculacion i confrontacions entre aparell (secretaries d'organització) i grup parlamentari (lideratge polític). I en aquest cas, en un partit regionalitzat, fortament controlat des del centre.
Per entendre el cas Gürtel no en tenim prou identificant les vinculacions entre Orange Market i el partit. Els personatges que han rebut obsequis, regals o diners a canvi de favors i enriquiment personal són fonamentals en el dibuix dels ossos de l'esquelet Gürtel.
Però com també passa en un cos humà, un mal de queixal pot provocar un problema muscular. Amb aquest símil no tracto de defensar que l'aparell i el lideratge polític estiguin vinculats, això és cosa dels jutges.
El que sí tracto de dir és que el problema muscular pot detectar-se i trigar un temps en fer-se una diagnosi clara. I quant més triga en afrontar la qüestió, més sensació dóna que les actuacions individuals i el partit tenen vinculació.
El risc que té el PP, i principalment Mariano Rajoy, és que hi hagi persones dins el seu partit que, amb el convenciment que el temps portarà els dos mals a trobar-se, estiguin jugant amb la seqüència dels fets. Negar-se a dimitir, no posar els càrrecs a disposició de l'organització o amenaçar internament amb destapar-ne altres qüestions és una mostra del problema de lideratge de l'aparell del partit.
 Cada setmana, cada mes, apareixen més mals musculars i cada cop hi ha més persones al PP que consideren que possiblement no en tindrem prou amb una mica de Reflex i repòs a les zones afectades, sinó que possiblementserà necessari un tractament d'odontologia.

2 comentaris:

Daniel Vidal ha dit...

El que cal és meys anestèsia.
La idea per mi és simple (en política, en sport [dòping o altres trampes], etc.): quan t'agafen, no ha d'haver contemplacions.

A mi em sap greu quan un policia, un bon policia, un dia "es passa"... però el que ha d'entendre és que és inadmissible. I que això ha de tenir conseqüències greus. Un metge o un advocat sabem que ens pot passar quan ens equivoquem o actuem amb negligència...
Encara més s'hauria d'exigir d'aquells que tracten en llocs de responsabilitat pública.
En conseqüència... cap anestèsia i el tractament que indiques no pot ser un "empaste" sino literalment, una extracció.

A.Orte ha dit...

Daniel ,potser no m'he expressat amb claredat. Precisament dic que una estratègia "d'empaste" o de deixar passar el tema acaba per fer sortir un problema a un altre nivell. Ara bé, pot ser que fent l'extracció no acabis mai de treure tots els problemes interns, amb la qual cosa es desprèn el que comento al títol, el problema de fons potser és de lideratge (que no vol dir que el líder sigui corrupte).