dilluns, 21 de setembre de 2009

La reforma de la diagonal (setembre 09)


Interessant entrevista la que es publica avui a la Vanguàrdia a un ciutadà que fa de portamveu d'una plataforma en defensa d'una diagonal per tothom.
L'entrevista deixa entreveure un desig comú per tothom: que no sigui una avinguda només per cotxes. Efectivament, aquesta opinió és la que té el 99,99% dels habitants de Barcelona, dels que passegen, els que hi treballen o els que van de compres per la Diagonal. La qüestió és que resulta difícil que algú de nosaltres no vulgui una Diagonal fluïda quan ens convertim en conductors.
Des dels seus inicis al projecte he fet diverses intervencions a aquest blog(feu recerca al blog amb el mot "Diagonal") tot destacant la complicada solució del projecte de reforma.
El principal problema és que el projecte va néixer viciat des d'un punt de vista de disseny. El projecte havia de sortir endavant fos com fos i el dubte era el com. Segurament un referèndum sobre el sí o no de la seva realització donaria un resultat força dividit. Ara, un cop hem de decidir sobre el disseny, esdevé un cas de governança complexa, on al final sembla que el govern no vol arriscar-se. Lidera, però no vol esquitxar-se. En aquest cas el resultat, es faci el que es faci, serà pervers. Serà impossible que tothom guanyi i el govern municipal no podrà defensar una posició per la qual no ha mostrat convicció... Per tant, I si preguntem si val la pena donar aquest pas?