dilluns, 28 de setembre de 2009

Pujada d'impostos


Poc diferent es pot dir del tema de la pujada d'impostos, molts comentaristes en parlen (per exemple al Radar de Sarrià i Economing) i tots els que els paguem ens sentim un xic o molt desencantats per la mala gestió dels recursos per una posterior (el problema no és que vulguin millorar els serveis públics, sinó els antecedents d'haver gastat i promès ajudes i xecs nedó).
En el meu cas em sembla interessant fixar-me en algunes argumentacions oficials del govern espanyol per discutir-los. Em resulta especialment perillosa la comparació amb els països del nord.  
Possiblement des d'un punt de vista econòmic hi ha una correlació entre desenvolupament, benestar (el que sovint es confon amb ser progressista) i nivell d'impostos.
Però el cert és que l'estabilitat d'aquest model es fonamenta en l'alta qualitat dels serveis públics universals i una redistribució molt enfocada a determinats sectors vulnerables. Aquesta combinació ha permès una mena d'equilibri social que permet mantenir alts impostos a un baix cost polític i social.

3 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Andreu,
Gràcies per la menció. I sobre les comparacions que des del govern es tendeixen a fer, jo signo ara mateix un IVA del 22 i uns serveis públics com Déu mana.

A.Orte ha dit...

Miquel, efectivament, les comparacions són odioses. A Escandinàvia l'empresariat i persones de sous mitjos-alts accepten aquest equilibri. Aquí hi ha una part de la credibilitat que no funciona i, lògicament, així és difícil que hom vegi bé els impostos.

Daniel Vidal ha dit...

Jo soc molt crític amb el/s Govern/s però pujar els impostos és el més assenyat i valent que s'ha fet en molt de temps. (al temps, però ho faran molt més governs).

Però l'IVA no s'hauria d'augmentar a l'estiu que ve sino ja (gener com a molt tard).

I amb l'augment dels impostos el que és important és que l'Administració no continui fent les coses com fins ara. Temes d'e-Government, més atenció al públic, més interacció, i reduir l'esfera de serveis de l'Administració.