dilluns, 6 de juliol de 2009

Renda d'emancipació


Desde fa un temps està en marxa la Renda d'Emancipació, pensada per joves que tenen rendes inferiors a 20.000 Euros amb contracte de lloguer.

Aquesta política, que va generar grans expectatives, ha patit el mateix problema d'improvisació que altres antecedents, com la grandiloqüent Llei de la Dependència:

1. Problemes de cobrament.
2. Ha generat problemes al mercat, ja que sembla que alguns propietaris augmenten el preu en funció de l'edat dels demandants d'habitatge.
3. Possiblement el més important, tot i que la renda l'ofereix l'Estat, la sol·licitud es centralitza des del nivell autonòmic i local, que són els que tenen competències en la matèria. En definitiva, s'han de demanar els ajuts a les Oficines Locals d'Habitatge (OLH).

El problema és que hi ha un greu problema de coordinació. Vivienda Joven, l'ens que garanteix l'homogeneïtat arreu l'estat, no té ni tant sols un telèfon de consulta a la seva web.
Entre els gestors d'aquests OLH es lamenten de les queixes que estan rebent, de la manca d'informació de la qual disposen i del problema d'imatge que repercuteix, de cara a l'usuari, en ells.

Hem d'afegir que hi ha diversitat en els formularis de sol·licitud, actualitzant-se uns i altres sense uniformitat ni criteris comuns.
El darrer problema és jurídic. Si bé l'ajuda és estatal, els ajuntaments incorporen criteris locals, com per exemple el certificat d'empadronament. Aquesta situació pot generar problemàtiques si tenim en compte el criteri de finestreta única que s'espera de les Oficines Locals.

3 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Andreu,
Vols dir que socialment ens convé que cada vegada més nous col·lectius de la nostra societat entrin dins de la cultura del subsidi pel subsidi de les administracions, siguin aquestes les que siguin? Sí, ja sé que això genera un clientelisme polític que ningú amb cotxe oficial vol deixar de banda, però jo penso que aquesta política va destruint el teixit emprenedor del nostre país i, tard o d’hora, ho acabarem pagant.

A.Orte ha dit...

Miquel, tens la meva opinió sobre els problemes que genera el subsidi en aquests posts antics:

http://aorte.blogspot.com/2007/09/el-govern-zp-es-planteja-ajudar-als-que.html

http://aorte.blogspot.com/2007/09/chacn-ii-ajudes-al-lloguer.html

Posats a tenir una política pública, m'estimo que aquesta sigui en forma de servei (a ser possible de qualitat... prestació pública o privada). Sol ser més efectiva per garantir la llibertat l'elecció i alhora el benefici a rendes més baixes.

Ramon ha dit...

Jo com el Miquel,

Em fa una miqueta de por aquesta política subsidiarista... Si al final per malviure treballant, serà millor tirar de subsidis...