divendres, 17 de juliol de 2009

Mala gestió

Passa arreu, hi ha canvis municipal i apareixen exemples de mala gestió. El problema és quan això passa en municipis que paguen bona part de les seves obres públiques amb deute públic (el deute públic de Madrid arriba al 70%)

La construcció d'un Pàrquing a la part alta de Tarragona era necessària. L'any 2002 s'arriba a un acord amb una empresa que realitza, mitjançant UTE, les obres del pàrquing. L'empresa pública d'aparcaments, degut a les dificultats ja detectades en l'inici d'obra, assumeix bona part del finançament mitjançant deute. Tanmateix l'empresa que ha de fer el pàrquing intel·ligent, sembla no aportar prou suficiència tècnica ni econòmica a un projecte d'aquest nivell

L'anterior equip de govern va anunciar al 2006 l'obertura del Pàrquing. 4 anys d'obres semblava un temps raonable per una obra complicada, tot i que estava pensat obrir-se al 2003. L'obra es complica i el govern municipal (CiU+PP) decideixen ampliar el nombre de places per poder recuperar més fàcilment la inversió feta. L'empresa constructora no ho comparteix i serà aquest un factor clau per la manca d'atribució de responsabilitats econòmiques a Sistemes Alem. Durant aquella època l'empresa fa suspensió de pagaments.

En aquell moment l'obra ja havia costat més d'un 100% més respecte del pressupost inicial de 4 MEUR. Tot i les queixes, han passat tres anys i la situació s'ha agreujat, especialment en el plànol econòmic.

L'any 2008 el cas va donar un tomb. Un cop canviat l'equip de govern es va decidir aturar l'obra com a párquing intel·ligent arran d'una auditoria encarregada pel nou equip de govern. 26 milions milions a fons perduts per un Ajuntament amb pressupost anual de 143 MEUR... i el que és pitjor, molèsties i queixes de la ciutadania.

Aquests dies el tema ha acabat de petar. Al maig torna a l'agenda pública per veure com acabar l'obra i aquesta setmana s'ha viscut una veritable tempesta política amb rodes de premsa i retrets constants entre govern i oposició actual (en rols oposats als viscuts abans del 2007).