dimecres, 29 de juliol de 2009

Livestrong i l'oportunitat

Fa uns mesos, l'assessor de comunicació Antoni Gutiérrez-Rubí, publicà un interessant article sobre el fenòmen Brawn GP i les lliçons empresarials que se'n podien extreure.
La creativitat entesa de forma eficaç: amb pocs recursos, joventut, però també experiència i molt coneixement tècnic del món de la F1.
El recent Tour de França ha tornat a mostrar una altra cara de la creativitat empresarial a l'esport. Es tracta de Livestrong.
La Fundació de Lance Armstrong per la lluita del càncer s'ha donat a conèixer definitivament arrel de la tornada a la competició del campió de 7 Tours. Hom podria dir que aquest corredor sempre ha lluitat contra el càncer mitjançant la venda de pulseres i missatges de conscienciació. Però durant 2009 es troben moltes diferències en la forma d'expandir-se i donar a conèixer la seva idea, especialment si ho comparem amb altres iniciatives:

a) Livestrong és un fenòmen modern, impulsat i donat a conèixer de forma exponencial a partir de les xarxes socials. Armstrong actualitza diàriament el seu twitter, seguit per 1,6 milions de persones, on comenta aspectes personals i esportius i on Livestrong ocupa un espai central.
b) Es vincula a una pràctica esportiva, fet que dóna força al producte. No t'ho està venent des del seu retir a Texas, t'ho està dient mentre puja els alps o des d'un hotel a Barcelona després de 5 hores de pluja a la carretera. Això el fa diferent a actors o altres "celebrities".
c) Aprofita les escletxes organitzatives d'un equip líder. Astana va permetre la seva tornada l'any passat. Un sou de campió per un equip que ja disposava d'antics companys, inclós el director de l'equip. El resultat és que l'equip ha perdut durant aquest any el control kazac i ha esdevingut un equip molt internacional que viu de cara a un ciclista de present.
d) Joc amb el doble sponsor. Armstrong aprofita els privilegis a Astana per poder compatibilitzar dues marques a les curses. Apareix amb el maillot d'Astana a les competicions però el deixa en entrenaments, entrevistes i passejades, on vesteix amb Livestrong.Fins i tot fa servir una bici groga a les contrarrellotge, quan més l'enfoquen.
e) Té suport popular professional. Les carreteres de França han acabat plenes de frases de suport a Livestrong, escrites amb guix amb una curiosa bona caligrafia, poc habitual en els ànims als esportistes.

2 comentaris:

Enric Tomàs ha dit...

Per mi Livestrong va tenir el seu boom amb les famoses pulseretes a un euro. De totes maneres, ens agradi Armstrong o no, la seva causa és més que noble i només per això té el meu recolzament.

by Daniel Vidal ha dit...

La causa s'ho val, ell ha fet 7 tours i en aquest, tercer sense tenir en puritat un equip darrera...

Un senyor esportista que hauria de tenir, en el seu moment, un paper al COI.