dimarts, 28 de juliol de 2009

Els estudiants de medicina aprendran anglès

Parteixo d'un fet, d'anglès tots n'haurem de saber i en algunes professions, malauradament, ens hem hagut de pagar cursos i viatges pel nostre compte. Una iniciativa privada permetrà que els estudiants de medicina de la nova facultat de Girona puguin fer estades fora de l'espai Erasmus.

Des d'un punt de vista d'aprenentatge de l'anglès, que sembla el principal motiu, no hi ha res a objectar. El problema és quan intentem relacionar aquesta mesura amb problemàtiques de la salut pública catalana.
El primer és si convé, com a país, que els estudiants coneguin l'anglès o també caldria dedicar uns esforços per l'aprenentatge de l'àrab, el tagalo o l'urdu. Possiblement totes dues alternatives són factibles.

El segon element és si una estada en països d'un nivell socioeconòmic i sanitari similar al nostre ajuda realment a la millora de les aptituds en la professió. Sovint s'insisteix en la qualitat dels metges cubans o argentins. Desenvolupen la seva feina en unes condicions difícils i treuen el màxim partit a l'instrumental i medicines de les quals disposen.

Segurament ningú em farà cas, però tinc la sensació que, un cop més, cada universitat i cada facultat no pensa en voluntat de servei públic sinó més aviat en termes de competència entre universitats.Per tant, chapeau per la mesura, però amb el temps tant debó es pogués fer més completa.

4 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Andreu,
Això només passa aquí, i a mi em fa molta vergonya explicar-ho a segons qui de fora. Quan un noi, o una noia, arriba a la universitat sense saber anglès vol dir que hi ha alguna cosa que falla en el nostre sistema d'ensenyament. El que vull dir és que la solució no passa perquè una iniciativa privada ajudi a que els estudiants aprenguin anglès mentre estudien medicina, tot i que s’ha d’agrair el pedaç, sinó en intentar resoldre aquest problema endèmic començant molt abans.

A.Orte ha dit...

Miquel, tens tota la raó. El que passa és que el debat sobre l'escola i l'institut és tant primari que al final sembla que la gent que es queixa no vol donar solucions. És una mica com el debat sobre la desafecció, que de tant repetir-se al final el discurs de la lamentació passa per sobre del debat de les mesures.
Gràcies per la teva aportació.

minimontse ha dit...

Home, vist com redacten alguns que ja han acabat la carrera i fins i tot han fet un màster, no només no saben anglès, sino que ni tan sols saben català o castellà.

by Daniel Vidal ha dit...

Efectivament. A més, una cosa és la medicina vinculada a la investigació i la recerca (anglès imprescindible) i una altra cosa l'exercici "local" de la medicina.

Sembla que el que es vol es que la Universitat "prepari" als primers, que treballaran per empreses grans (farmacèutiques, etc.), deixant la 'tradicional' funció mèdica pels "segundones". I és clar, això, amb diners públics, és quelcom força discutible.