dimecres, 1 de juliol de 2009

Debat: serveis públics, gaudi privat


Arran del concert de la banda U2 ha tornat a sorgir l'habitual problema de manca de transport en esdeveniments que acaben passada mitjanit.

Passa sovint al Camp Nou, especialment en partits que comencen a les 22h entre setmana. Molts socis no arriben al darrer metro, tot i que TMB intenta ajustar 10 minuts la darrera sortida. La qüestió és qui ha de pagar l'apertura de les 5 linies de metro una hora més, amb tot el cost que comporta per l'ús de 60.000 persones. Hi ha qui pensa que ha de ser TMB, per evitar l'ús del transport privat i com a excepció. D'altres pensen que ha de ser el mateix promotor de l'aconteixement, ja que l'aconteixement es fa en equipament privat (recordem que en casos de concerts a la Zona Fòrum s'ha accedit a oferir alternatives). De fet el Barça ho fa, però ho ha deixat de fer sempre, com era habitual fa uns anys.

Els defensors de l'argument "que paguin els organitzadors" poden emprar el mateix argument quan l'arribada massiva de 10.000-15.000 aficionats estrangers provoca despeses en seguretat i neteja. Són casos d'externalitats provocats per aconteixements privats. En tot cas, el debat sembla complexe. Què n'opineu?

6 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Per a mi és evident que de portes endins de l'estadi ho ha de pagar tot el promotor, i de portes enfora ho hem de pagar tots, si és que a nivell municipal es decideix donar aquest servei extraordinari de transport que, per altra banda, tampoc és cap obligació donar-lo.
El raonament simple que em faig és el següent: si el metro extra l’ha de pagar també el promotor, per la mateixa regla del tres el metro extra dels caps de setmana l’haurien de pagar les discoteques i els after-hours “a escote”, etc.

Ramon ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ramon ha dit...

... i una altra cosa. Suposo que si ho ha de pagar el promotor també hauria de cobrar els ingressos que genera l'ús d'aquest transport,... crec que ben planificat no té perquè ser deficitari, no?

60.000 a 1 euro per trajecte(per fer una mitjana) * 2 viatges (el d'anada i el de tornada) son 120.000 euros; voleu dir que amb això no és pot fer treballar a la gent un parell d'hores més???

Clar que segur que TMB compta que el primer trajecte és seu!!!

A.Orte ha dit...

Miquel, estic d'acord amb el teu argument. En tot cas, fent el símil empresarial, els caps de setmana obren i l'assumeixen com a cost fix (i ingressos més o menys fixos). Surt a compte i per això han fet la normalitat. En aquest cas crec que estem parlant d'una situació puntual.

Ramon, efectivament caldria imputar els beneficis d'anada i tornada. Estaria bé que TMB digués quant li costa obrir una hora més.

Per cert, m'he informat i l'article de la Vanguardia que he linkat no estava del tot correcte. Sembla ser que van ampliar horaris, el problema és que molta gent no va arribar a temps a la boca de metro pels embussos de sortida. Però el debat és interessant igualment.

by Daniel Vidal ha dit...

Benvolguts... el tema és, efectivament, el cost (real) d'obrir una o dos hores més (no amb caràcter puntual, sinó per sempre).

Fins a la 01:30h. crec que el metro hauria de funcionar tots els dies. Si un concert o 'x' requereix més, s'obre a cost del promotor de l'event (o que aquest [o una altra empresa] organitzi sistemes alternatius).

Quan RyanAir obre una línia a la hora 'x' en l'aeroport 'y'... no falta qui, si és economicament raonable, ofereix als passatgers "xy" connexions amb la ciutat de destí (no sempre propera)... Ningú no reclama que l'aj. de torn els hi faciliti tant, no?

David ha dit...

Molt bon post! Qui ho ha de pagar? Senzillament qui crea el problema. Que comencin el concert o el partit de futbol abans... Si el volen començar a les 22h perquè guanyen més diners, també han d'atenir-se als costos que això genera.