dilluns, 8 de juny de 2009

Valoracions poc eficaces

Primera hora del matí, els partits (a excepció d'ICV) estan valorant els resultats en termes de variació del seu vot en les eleccions del 2004. L'abstenció és tant brutal que qualsevol interpretació respecte 2004 queda com anecdòtica. Aquella comtesa electoral era especial, un tripartit gens desgastat (només el cas Carod-Perpinyà) i un electorat de CiU desinflat i emprenyat amb el sistema que buscava culpables arreu. La situació actual és la que és, el tripartit es desgasta poc a poc, però CiU i PP tampoc han mobilitzat els seus electorats tot i la seva campanya en clau catalana i espanyola.

Com la interpretació del futur és tant complexa, espero que els partits es dediquin a llegir-les en clau de crisi de partits. Qualsevol altre lectura no es faria en clau de país, que és el que alguns partits diuen representar.

6 comentaris:

Toni Rodon ha dit...

Totalment d'acord. Deixa'm afegir, però, que la crisi és també de ciutadania.

lescumadeldia ha dit...

Fressava per llegir la teva anàlisi dels fets. No m'ha decebut, llàstima que només en aquest camp siguis objecte de la meva admiració...i mi punto de libro nórdico!!!!!

David ha dit...

Per sort algú que no parla de l'"espectacular avenç" de CiU. Si fa quinze anys guanyaven les eleccions europees i ara amb prou feines queden segons!

A.Orte ha dit...

Home, David, només faltaria. CiU, que va sovint com a "representant de Catalunya" (aka. "grup parlamentari català al parlament espanyol"), hauria d'estar molt més amunt. En tot cas, segurament el més preocupant per CiU no és la desmovilització sinó que cada cop més sembla que s'aguditza el seu vot dual. No sé si és per estar contents quan una part important de votants es passen al PP o PSC quan es tracta d'eleccions amb confrontació espanyola. Com a mínim, no és coherent amb una estratègia sobirana.

Alfons ha dit...

Doncs jo tinc la percepció claríssima que a les properes autonòmiques guanyaran de molt. Recordeu que el Montilla va treure un del pitjors (o potser fins i tot el pitjor?) resultats del PSOE en unes autonòmiques.

Recordeu que, per a CiU, el que importen són les catalanes. La resta és important, sí, però no pas essencial.

Pot ser que m'equivoqui, però.

A.Orte ha dit...

Alfons, als 90 el PSC treia resultats molt pitjors en totes les eleccions excepte les espanyoles. El principal problema del PSC era l'abstenció a les catalanes, el de CiU el vot dual (vot que anava a PP o PSOE a les generals). En el cas de CiU és si més no preocupant que no sigui el partit hegemònic que era en la majoria de comtesses electorals, sense que això no sigui contrari a una més que possible victòria al 2010.