dijous, 25 de juny de 2009

Males olors


En plena moda sobre el canvi climàtic i com abordar-lo des del món local està creixent, molt poc a poc, un debat paral·lel sobre els problemes de les males olors. Es pensa, especialment en males olors amb un origen industrial o rural, però és evident que el debat és clarament adaptable a la responsabilitat de les administracions locals en els seus serveis urbans.

El cert és que les males olors impregnen les nostres ciutats i viles i no sempre és fàcil culpabilitzar un municipi o una fàbrica. Sovint, en funció de la direcció del vent, una indústria de Tarragona provoca males olors a Reus.

La problemàtica resulta, doncs, difícilment abordable des d'un àmbit català o espanyol, però tampoc té sentit reglamentació local de rigidesa variable i que atorgui al nivell municipal la responsabilitat de gestionar els problemes i la capacitat de multar.

Hem d'afegir a totes aquestes dificultats la manca d'una legislació clara sobre el tema així com la dificultat de les autoritats europees davant de peticions de particulars, on es reconeix legislació en matèria de gestió de residus i d'activitats aquàtiques, però les males olors queden en un segon terme, o com a mínim queda legislat per instruments "ad hoc".

3 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Hola Andreu,
Aquest post m'ha fet recordar que fa uns anys, en un poble de la província de Múrcia, es va construir una depuradora impressionant, feta després que els responsables (administració pública) viatgessin per tot el món veient les últimes tendències en aquesta mena d’instal•lacions. Es va inaugurar a bombo i platerets (a mi m’hi van convidar) i al cap de poques setmanes es va haver de tancar degut a que quan el vent bufava en direcció al poble les pudors arribaven a les primeres cases, i la pressió dels veïns va conseguir-ne el seu tancament definitiu. A partir del tancament, les indústries van seguir llençant l'aigua al riu... òbviament sense depurar. I per cert, no va dimitir ningú.

A.Orte ha dit...

Gràcies, Miquel. Si d'alguna cosa ha de servir la regulació és per poder portar als tribunals determinades decisions polítiques que no es depuren per sí mateixes.
Sovint es culpa la indústria, però és evident que determinats permisos no s'haurien de donar.

by Daniel Vidal ha dit...

El problema principal és la manca d'un indicador clar (com els decibelis en matèria de só).
D'existir (que suposo que, d'alguna manera, sí ha d'existir), seria un problema de resolució més o menys senzilla, pels casos en els que l'origen és una indústria.

I sobre el tema municipal.... Si és vol la competència de l'autorització (i els corresponents ingressos), també s'ha de tenir la resposabilitat (administrativa i política) sobre els resultats de l'autorització. Com corretament dius, sempre queda la vida judicial...