dijous, 18 de juny de 2009

Directiva de Serveis i comerç


L'anomenada Directiva Bolkestein, amb el temps coneguda com Directiva de Serveis, inclou alguns elements importants i necessaris per una millor i nova relació entre societat i administració basada en reduir barreres per l'activitat en qualsevol àmbit europeu, fet que implicaria reduir algunes barreres per les concessions de llicències.

Aquesta directiva ha tingut un ampli debat. En tot cas, entrarà en vigor obligatòriament a partir de l'1 de gener del 2010, i encara avui hi ha diversos àmbits on es discuteix sobre els seus possibles efectes.

Un dels àmbits més protegits a casa nostra, allà on el lliure mercat sembla anar en contra dels models de ciutats i pobles establerts, és el comerç, és en aquest àmbit on el debat està sent més actiu. I de fet recentment s'ha adaptat a l'estat espanyol en l'àmbit del comerç.
En els darrers anys, bona part de municipis han vist un progressiu debilitament del comerç de proximitat, mentre uns altres mantenien l'anomenat model català de comerç.
La possibilitat que sigui l'Estat qui legisli i marqui la pauta en aquesta matèria, obre un potencial risc en l'afebliment de la forma de vida, típicalment catalana, basada en la interacció geogràfica entre habitant i nucli urbà, derivant vers un ús menys dirigit dels usos comercials. El debat resulta, doncs, interessant i polièdric, no només perquè els partits haurien de consensuar una aposta en una o altra direcció, sinó perquè, possiblement, la polèmica haurà de dirigir-nos un cop més al debat respecte la competitivitat del petit comerç i la liberalització d'horaris.

En el rerafons l'advertiment d'alguns geògrafs, té sentit dissenyar polítiques de defensa del petit comerciant, fomentant eixos comercials urbans, quan les formes de vida són cada cop més diverses i menys basades en un sol nucli?

5 comentaris:

Àngel ha dit...

La implementació de la directiva serà molt conflictiva. Es podria organitzar una sessió de presentació o debat a la AAAUPF amb algun expert. Bé, si és que n'hi ha, d'experts!

Salut!

A.Orte ha dit...

Àngel, benvingut al bloc (em sembla que no ens coneixem). Efectivament pot ser un tema interessant per una sessió de debat. Escriu-me a andreuorte@gmail.com si vols, i ho mirem d'encabir.

by Daniel Vidal ha dit...

Més que experts, hi ha gent informada i gent desinformada.... i pressions, moltes pressions en diferents àmbits.

En aquest sentit,oferirà moltes oportunitats en sectors tradicionalment "protegits"...

Veurem...

Pilar Gomà ha dit...

Tu en parlaves el juny i el tema, tristement, està igual. El que passa és que ara la pilota del debat està a casa nostra.
certament la societat i les formes de vida canvien, però el model de ciutat convivencial i de proximitat és el més humà i el més sostenible.
podeu trobar més elements per al debat a http://comercurba.nireblog.com/

A.Orte ha dit...

Pilar, gràcies pel comentari. 100% d'acord amb tu, jurídicament es pot legislar però cal treballar per a que els ajuntaments defensin aquest model de ciutat de proximitat.