dimarts, 5 de maig de 2009

La grip A, l'OMS i les farmacèutiques


Sense proves no hi ha acusació possible, però tot sembla indicar que, si bé la previsió és bona, l'alerta és excessiva. 1.000 casos en tot el món, morts únicament a Mèxic i 1 nen nord-americà del qual no coneixem factors de risc. La crisi no és tal si ens fixem en els morts anuals per grip convencional: 540 de forma directa a Espanya l'any 2005.
Podríem dir, seguint la distinció entre salut pública i salut, que la salut pública ha funcionat bé. S'han controlat factors de risc, s'han fet arribar informacions exactes sobre què fer en cas d'estar en contacte amb Mèxic i sentir-se malament per evitar contagis i s'ha actuat correctament als aeroports. D'igual forma, avaluar si algunes mesures són exagerades o no implica interpretar qui pren les decisions. A Hong Kong, per exemple, on la qualitat de l'aire respirat és pèssim, les mesures de quarentena ens semblen exagerades, però no ho són si es tracta de protegir la població més vulnerable. Estem valorant percepcions de riscos.

El debat és erroni des del punt de vista mediàtic. Sobta la relació directa entre crisi de la Grip A (grip nova o porcina) i resultats econòmics de les farmacèutiques. I això és un tema que implica la salut, no la salut pública.
Un segon element que em fa sospitar: La roda de premsa del passat 1 de maig de la nova ministra Trinidad Jiménez. En 5 minuts va reiterar més de 5 cops l'acord entre govern i Roche per la fabricació de més retrovirals i el contacte amb altres empreses que treballen per una vacuna. Quanta publicitat i quina immediatesa en l'elecció de l'únic proveïdor.

Per tant, glòria per l'OMS (per fi), els ministres i consellers de tots els països que actuen correctament davant d'una NO CRISI (1.000 casos és crisi?). Pals pels que prenen decisions preventives deixant-se anar davant potencials riscs. Mans netes pels que sempre guanyen en aquests casos.

5 comentaris:

Warmize ha dit...

Cuando ocurrió la famosa gripe aviar los estados se pusieron a comprar como locos millones de vacunas que supongo que habrán caducado.
Pero nadie hace nada por facilitar que el SIDA o la Malaria se curen allí donde más extendidas están. Y se podría.
Que le vendan la moto a otro.

Miquel Saumell ha dit...

Recordo quan fa pocs anys hi va haver una grip que em sembla en deien "sars" o quelcom similar. Jo llavors era a punt d'agafar l'avió cap a Hong Kong i a última hora vaig anular el viatge doncs es va anular l'acte al que anava. Allò em sembla recordar que era realment greu, amb molts morts, i em va semblar correcte que les autoritats de HK anul·lessin la reunió. Això d'ara em sembla més una voluntat dels que manen per mantenir-nos a tots acollonits que una altra cosa. En altres paraules, si ara hagués d'anar a Mèxic per negocis (no és el cas) em sembla que hi aniria sense cap por. Potser la meva ignorància en aquests temes em fa ser una mica inconscient...

A.Orte ha dit...

Miquel, gràcies per la teva experiència personal a HK. Efectivament hi ha el component de voler que la gent mantingui l'alerta, però també una valoració de riscos potser fent un gra massa. I la prudència, quan hi ha vides en joc, és quelcom personal.

Miquel Saumell ha dit...

Andreu,
Jo tinc metges a la família i tots coincideixen en dir que aquestes mesures histèriques que apliquen els governs relacionades amb la grip nova són una exageració que no té cap lògica ni justificació mèdica. Com a resum, l'altre dia un expert de la universitat de Nova York deia a la contra de La Vanguardia que "aquesta grip durarà el que duri en els informatius".

SergiBR ha dit...

La propera serà la grip de la balena blava. Com a mínim...