dilluns, 6 d’abril de 2009

Terminal Sud


La nova terminal sud sembla ja preparada per ser operativa. Encara no sabem quina planificació té la direcció del Prat, però tot sembla indicar que AENA no té descartat cedir una part dels seus slots a Ryanair. Una decisió discutible a mig termini.

Sense servir d'únic argument hem de tenir en compte que, si bé la crisi permet fer previsions de turistes a la baixa i amb versió low-cost, no hem d'oblidar que un aeroport d'aquesta magnitud hauria de fer dues coses:

- Planificar a llarg termini una estratègia que permeti l'aeroport ser referent europeu. Té sentit doblar la superfície d'un aeroport ja de per sí important per potenciar línies de curt i mig rang? D'acord, de moment sobrarà espai, però sobrarà en 5-10 anys? I si no és així, comprometrà les prooperes estratègies vols de llarga distància?

- Encara està pendent l'encaix administratiu del Prat. Els actuals gestors han de comprometre l'estratègia de futur? Seria com prendre decisions a una empresa que està pendent d'una fusió.

Per cert, he identificat un bloc dedicat a identificar notícies sobre aquesta terminal. L'anirem seguint.

10 comentaris:

by Daniel Vidal ha dit...

Jo no trobo malament el moviment de Ryanair... Sobra espai i cal una pressió en l'entorn dels preus ara que el número de partíceps en aquests àmbit es redueix (ibèria-clickair-vueling)..

D'aquí a 5 anys, en parlem... però ara per ara...

I amb airberlin.... segurament també pot donar joc...

A.Orte ha dit...

Dani, estic d'acord amb el fet que sobra espai en un marge de 5 anys. Però com passa amb tota infraestructura, cal vincular-hi una planificació. I si ara es compromet una part de l'aeroport que després no ens diguin que no es pot créixer en una determinada direcció perquè està tot signat amb Ryanair. M'imagino que ryanair no pot marxar en 4 dies i tampoc vindria al Prat sense garanties de quedar-se molts anys.

Alfons ha dit...

Nois,

Com comprendreu, conec el percal una mica. Si prenem com a referència l'entrada de Ryanair a Madrid, doncs bé, al cap de dos anys i mig, només hi tenen 5 avions basats (a Girona n'hi ha 9), tot i que semblava que hi farien una entrada de cavall sicilià.

Més enllà de certes adaptacions al modus operandi específic de Ryan (normals en qualsevol relació proveïdor-client), no podem considerar que hagin rebut cap tracte de favor ni a Madrid ni a cap aeroport espanyol (la natura monopolística d'AENA no ho permetria; una altra cosa són les subvencions, però aquí AENA no hi juga cap paper) i que sí han contribuit a mantenir un cert nivell d'activitat a la terminal vella de Barajas.

Aquesta és la mare dels ous: què se'n farà de la T-Nord del Prat un cop quasi totes les aerolínies s'hagin mudat a la T-Sud. Em sap greu, però l'única companyia a Europa capaç de proporcionar volums de passatgers en un període curt de temps és Ryanair

Per cert ja tenen guipat l'espai que volen ocupar: la terminal d'Air Nostrum, que permet l'accés directe (a peu) als avions.

A.Orte ha dit...

Moltes gràcies pel teu comentari, Alfons, de ben segur el més autoritzat. Compte, jo no estic en contra de l'entrada de Ryanair. Entenc del teu comentari que encara que entrin amb 6-10 avions no es compromet cap estratègia de futur per l'aeroport.

Alfons ha dit...

Bé, la tendència de Ryanair sempre és de creixement (espectacular, de vegades) i, d'altra banda, el problema aquí és que cap aerolínia no garantirà capacitats en cap aeroport que no sigui el seu hub/seu social.

Jo sóc força liberal en això: l'estratègia de l'operador ha de ser d'oferir amplada de banda (és a dir capacitat) per tal que les aerolínies puguin omplir aquesta capacitat.

A.Orte ha dit...

I tant, però continua faltant un element de prospectiva en l'equació. S'amplia capacitat, per passar d'un aeroport amb problemes a un que fins i tot li'n sobra, però per altra banda hi ha un element de futur que hem de tenir en compte, tot i que no s'hagi de ser molt optimista: imaginem que al gestió del Prat canvia i es fa una gestió que incentiva l'arribada de noves companyies. Imaginem que competim amb Barajas, la capacitat el Prat+Barajas es manté, però la proporció canvia. Es preveu aquesta opció arran d'un canvi institucional? Si es preveu, estarà preparat l'aeroport? Si no hi ha opció de fer el canvi de proporció val la pena el canvi de mans? Les claus, com ve dius,la tenen les companyies.

Alfons ha dit...

L'aeroport estarà preparat en tant que hi haurà molta capacitat sobrera durant força temps. Tingues en compte que la T-Sud és, eminenment, una terminal d'interconnexió--almenys en disseny.

Et podria comentar més coses, però espero que comprenguis que, atesa la meva situació, t'ho faci tête-à-tête i no a través d'aquest fòrum.

Quedem per al pròxim còctels&blog, doncs?

A.Orte ha dit...

Gràcies, Alfons, per les teves aportacions.Ho parlarem al següent còctel i, aquest cop sí, podré fer-ho enllaçar amb un sopar.

Alfons ha dit...

Perfecte!

by Daniel Vidal ha dit...

Tot i que també confio tenir més notícies al coctels&blogs&sopar...

accès directe a peu als avions?

Per suposat vosaltres sabeu molt més, però.. voleu dir?