dilluns, 20 d’abril de 2009

Fracàs escolar


El Departament d'educació va presentar recentment els seus indicadors de resultats.
Els mitjans de comunicació en destaquen el seu suposat "excés d'optimisme", degut a la diferència entre la consideració estadística del concepte fracàs escolar. Una comptabilitat massa poc restrictiva d'aquest indicador dificulta, des d'un punt de vista metodològic, fer comparacions internacionals així com comparacions amb dades d'altres orígens, bàsicament PISA. En tot cas, els crítics tampoc expliquen com es fa a altres països. tots segueixen la metodologia PISA?

Després està la discussió conceptual,en les quals els acadèmics consideren que la repetició de curs suposa un fracàs en els objectius pedagògics. En tot cas, els mitjans de comunicació van plens d'aquesta discordància de visions teorico-metodològiques.

Òbviament, el debat metodològic i el polític no sempre va de la mà. Els mitjans així ho interpreten. Però voleu dir que no caldria deixar que el Departament d'Educació expliqués per què pren una metodologia diferent a les dades habituals? Perquè si l'argument és simplement la de mostrar una visió optimista de la situació, ves per on, potser l'efecte en la ciutadania és el contrari i la gent sospita.

4 comentaris:

by Daniel Vidal ha dit...

Realment és cert que cal contrastar els indicadors utilitzats i, si varien (com sembla) dels conmunment utilitzats, donar la oportunitat d'explicar el perquè.

Tot i així, no considerar com a "fracàs" repetir curs... doncs home.. no estic dient que els repetidors siguin uns fracassats, ni molt menys, però sí que el sistema potser no ha funcionat prou bé per ells (o ells pel sistema), no?

La veritat és que si la gent sospita, molt possiblement no és sense raó.

A.Orte ha dit...

Dani, el debat és interessant. En tot cas, no incloure els repetidors com a "fracassats" no treu que el % de repetidors sigui un indicador que permeti una interpretació.
De fet, qualsevol avaluació de qualitat del sistema educatiu no es pot fer amb un sol indicador.L'excel·lència és només una vessant del que es persegueix. De fet, l'indicador més greu és el d'equitat d'accés a les escoles amb millors resultats... herències del passat agreujat pel fenòmen de la immigració.

Maria ha dit...

Quant a la dificultat metodològica per fer comparacions, no hi veig massar el problema, ja que el departament d'Educació sempre podrà recórrer a la suma del que enten per "fracàs escolar" (abandonament dels estudis) i repetició de curs a l'hora de facilitar la comparació.

A banda d'aquesta consideració, comparteixo plenament amb tu la conveniència de deixar que el departament d'educació expliqui els motius d'aquesta decisió. Esperem que no només sigui una decisió política...

by Daniel Vidal ha dit...

Però fixa't Andreu... tu parles de "el d'equitat d'accés a les escoles amb millors resultats".. Si jo no vaig equivocat (que pot ser-ho ja que no sóc expert en la matèria) en el famós exàmen que ara es farà o s'ha fet als alumnes petits de sisé de primària...NO ES PUBLICARAN els llistat dels resultats per escoles/centres!!!

El debat de l'accés a les escoles és mooolt trampòs. Proximitat a residència, lloc de treball?. A molts llocs, els millors barris són els que tenen les millors escoles, fins al punt que hi ha gent que fa l'esforç d'anar a viure allà (lluny de les feines, on segurament l'accés a la vivenda és molt car), per tal de donar la oportunitat al seus fills d'anar a una bona escola (pública/concertada).

Tornant al tema: Aquí s'han donat els resultats i manca que donin les explicacions... Amb l'examen aquest dels de primària serà el contrari, han donat els indicadors (quines assignatures, com serà l'examen, etc.), però no donaràn els resultats...

Hi ha massa hipocresia en aquests debats (trobo).