dilluns, 16 de març de 2009

Biblioteques (i)

La Xarxa de Biblioteques i Bibliobusos a la demarcació de Barcelona és la joia de la corona d'entre els equipaments municipals. Les biblioteques estan sempre ben valorades a la gran majoria de municipis i serveixen també com a equipament de trobada de persones de totes les generacions. En el cas de la ciutat de Barcelona, fins i tot algunes han obtingut premis d'arquitectura, com és el cas de la Biblioteca de la Plaça Lesseps.

En els darrers anys està disminuïnt la proporció de préstecs de llibres i revistes i es manté el de CD's i altres suports electrònics. Potser és fruit d'un canvi en els hàbits culturals de la població i, per què no dir-ho, d'una desitjada recerca del model de biblioteca com a equipament de barri/ciutat més que no pas com el lloc on llegir.
Però per avaluar i s'està complint el principal objectiu del "foment de la lectura" la interpretació no és tant senzilla:
- Per una banda, hi hi un element contaminant: l'increment dels usuaris. Els carnets segueixen creixent però no tothom és igual d'actiu i la mitjana se'n resenteix.
- Per una altra, els usos que li donen els usuaris habituals. En època universitària la biblioteca esdevé la segona casa dels estudiants i jubilats. Des d'aquest punt de vista les biblioteques de la Xarxa són substitutòries d'altres equipaments públics. Aquestes persones no sempre són uns usuaris amb tendència al préstec.
- En tercer lloc, quin és el paper dels "no usuaris"? entenent-los com aquells que no tenen carnet o bé que no l'han fet servir en un any?

(Continuarà).

2 comentaris:

by Daniel Vidal ha dit...

És cert... les biblioteques són la joia de la corona, seguides, segurament, dels gimnasos.

Com sempre, trobo que l'horari podria ser força més ampli. En el meu cas, per posar un exemple, només hi puc anar els dissabtes pel matí (moment ja força ocupat per altres activitats, si és que no soc fora de Barcelona).

Em pregunto si realment costaria tant que obrissin els dissabtes per la tarda i els diumenges, així com que tinguessin un horari més ampli.

A.Orte ha dit...

Daniel, hi ha moltes biblioteques que estan obrint ja els diumenges al matí, són poques però com a tendència està bé. Un exemple el tens a Gràcia i un altre a Horta. tens els horaris aquí: http://www.bcn.es/biblioteques/
En tot cas, això no s'ha ressolt abans per un problema de cost dels "funcionaris" per diumenges.
Una opció seria obrir els equipaments els diumenges sense serveis de préstec amb voluntaris als taulells d'informació, que a alguns països són jubilats... té sentit si ara parlem d'envelliment actiu i d'aprofitar el seu know-how.