dijous, 5 de febrer de 2009

Vacances a l'escola


Sembla que la primera proposta d'avançar l'inici escolar té bona repercusió pública, per les formes, malauradament, sembla un globus onda per veure com rebria la societat una possible modificació.
En tot cas, tothom té clar que hi ha una evidència. Les famílies tenen problemes durant moltes setmanes l'any per tenir cura dels fills i filles. Els professors entenen que juliol, agost i setembre són necessaris i que ells treballen una part important del temps de cara al següent curs.
El problema resulta quan l'aturada és perllongada, fent que molts nens tornin al setembre una mica rovellats. Considerar l'estiu com un temps de vacances o bé com un espai d'aprenentatge actiu no escolar, vet aquí el debat de fons.

El dubte, doncs, és si les escoles han de ser equipaments oberts a l'estiu o bé han d'existir d'altres. Algunes llars d'infants obren tot l'any, per què no les escoles? La idea del campus com un lloc d'esbarjo amb un temps educatiu sembla antiquada i cara, però és efectiva en la doble concepció de l'estiu com a temps per desconnectar sense deixar del tot l'estudi i sense perjudicar del tot les famílies.

Però de ben segur es poden buscar solucions imaginatives: potenciar la cultura, les noves tecnologies, el teixit associatiu. Ampliar, en definitiva, el vell concepte de comunitat educativa que recau en les escoles. Ajudar, també, a no centrar la crítica a professionals de bàsica i secundària a les seves llargues vacances per una qüestió d'utilitat temporal (on deixo les criatures).

De ben segur hi haurà experts i gent que s'hi dedica que em corregirà i ampliarà aquesta anàlisi.

2 comentaris:

Trina Milan ha dit...

Andreu,
primer de tot agraïr-te que enllacis el meu blog al teu blogroll; i després dir-te que justament aquesta implicació de tothom és el que necessita el sistema educatiu per tirar endavant, a vegades ens trobem una mica sols, i necessitem a tota la societat al costat...salut

ie komori ha dit...

Jo veig molt bé el tema d'escurçar les vacances d'estiu i inventar-se'n d'altres. De fet em sembla LA MILLOR idea que ha tingut Educació en tota la legislatura, llàstima que no hi hagi un pla amb cara i ulls per instaurar-ho.

Per contra, unes hipotètiques "semivacances" em semblarien una parida, més que res perquè sense condicionaments materials és difícil mentalitzar una societat a un concepte totalment nou. A menys que fossin obligatòries.