dilluns, 2 de febrer de 2009

Administració


Espanya és l'estat de l'OCDE on més dies es triga en obrir una societat, 47 dies de mitjana. Símptoma, sense dubte, d'una clara necessitat de modernitzar els procediments administratius, no només a nivell tècnològic. Us diré que encara avui hi ha situacions que xoquen com, per exemple que cada dia, un cop tancats els registres de totes les seus de la institució on treballo, es transporten en cotxe bosses amb tot allò registrat. Això centralitza les operacions, però no deixa de ser un sistema amb un intermediari pel mig que, tot i anar bé, només fa que començar la cadena. El dia següent es passarà a ordinador i posteriorment es remetrà al departament responsable.

En tot cas, les administracions més properes tenen una moda basada en la desconfiança interna. Al país de la gent simpàtica i oberta l'administració és clarament desconfiada, amb la ciutadania i amb l'estructura interna. Es desconfia de les tecnologies (només així s'entén la dependència del paper), dels rols polítics (amb la creació de càrrecs de gestió, gerents, a gairebé tots els ens locals, per a totes les àrees de responsabilitat) i els filtres d'informació es bloquegen pel control d'aquesta, fent que sigui més fàcil conèixer què fan els anglesos respecte al que fan els veïns del costat.
No sobta, doncs, que qui pren la decisió (el polític) no la prengui amb total coneixement. És només la cúspide del model de la desconfiança.

4 comentaris:

David ha dit...

Sobra administració. Tanta paperassa i tant procediment al final el que genera és que la gent acabi tirant pel dret. Més val una administració petita amb poques normes i que es compleixin que no un núvol d'ajuntaments, comunitats, consorcis, patronats, corporacions, consells, observatoris, ens, etc,etc... que l'únic que fan és moure els papers d'un lloc a un altre, sense solucionar problemes.

Martí ha dit...

Crec que la causa real és la actitud anti-capitalista del govern espanyol.

Avui et renoves el passaport en 15 minuts; solia ser 15 dies com a mínim, però després de la polèmica de les llargues cues a comissaries pel passaport, es van espavilar.

Hi ha coses en que no els interessa espavilar-se. Crear una empresa? Què s'han cregut aquests capitalistes explotadors?

A.Orte ha dit...

Martí. Tant debó fos tant fàcil com una actitud anti-capitalista. Altres països clarament capitalistes, per exemple Itàlia, tenen el mateix problema. I anteriorment, amb governs "pro-capitalisme" també passava. Per desgràcia el tema de la modernització de les administració ve de llarg i al congrés dels diputats hi ha intervencions als anys 80 que detecten el mateix que trobem ara. El tema és que ara, a més de millorar l'administració en la seva relació amb la ciutadania caldria determinar quines institucions i oficines i serveis donen un valor realment important. Però els que ens trobem fent avaluació interna veiem la dificultat de trobar aquest balanç d'activitat.

by Daniel Vidal ha dit...

Efectivament, coincideixo amb l'Andreu que el problema és la desconfiança. Així, per exemple, cal veure que molts impostos s'han de presentar a una Administració però després d'haver-se pagat a una altra!!!
I així... tot...
I és clar... no hi ha manera. Constituir una societat... comença pels dies que triga el Registre Mercantil Central en "donar-te" una reserva de nom...

Una mica de caos, tot plegat!