divendres, 2 de gener de 2009

Mostrar dades no és avaluar


He sentit aquest matí, i així ho corroboren els mitjans, que el nombre de víctimes mortals es va reduir un 13,8% durant 2008 a Catalunya (comparant-ho amb 2007).
La dada ve acompanyada d'una tendència positiva així com dades que demostren que joves d'entre 20 i 29 anys i motoristes són els que més disminueixen. El Departament d'Interior ho atribueix a les campanyes que es van fer durant 2007 orientades a aquests col·lectius.

Observem aquí el típic cas de dades que, voluntàriament, es transformen en avaluació. Entenem per avaluació la valoració sobre l'èxit o fracàs d'una política o programa en funció a evidències. L'avaluació, en tot cas, busca la relació causal entre la intervenció i els resultats.

La crítica, per aquest cas, és que si bé les dades són molt positives no resulta tant fàcil atribuir-ne les causes directes. Aquest 2008 ha plogut força, i ho ha fet fonamentalment els caps de setmana, període en el qual els joves i els motoristes surten més a la carretera. La pluja afectaria de dues formes: fent la carretera més perillosa o bé fent que els conductors arrisquin menys, ja sigui perquè es queden a casa (o al municipi) o bé perquè corren menys. Aquesta hipòtesi seria molt interessant de contrastar, comparant primer el trànsit rodat durant els caps de setmana que plou respecte caps de setmana sense pluja d'anys anteriors (sense haver-ne fet cap campanya) i durant el mateix any. En la primera comparació controlaríem parcialment l'efecte de les campanyes de prevenció. En el segon controlem causes contemporànies (el temps, la inclusió de nous radars recentment, etc).

Un segon dubte emergeix en comparar la demarcació de Barcelona amb la resta. La sinistralitat disminueix molt menys a Barcelona. Si seguim l'argumentació d'Interior ens preguntem... la gent de la província de Barcelona està menys exposada a les campanyes de conscienciació? Una altra hipòtesi alternatives: l'ample i qualitat de les carreteres redueix l'efecte de les campanyes perquè el conductor de Barcelona no percep perill.


4 comentaris:

by Daniel Vidal ha dit...

Andreu,
Certament és un bon exemple d'aquesta pràctica lamentablement tan comuna d'agafar una dada i interpretar-la com un vol, donant-li generalment una causa concreta, com si no intervenguessin més factors.
Confiem que continui baixant aquesta xifra.

David ha dit...

Un tercer dubte: potser no ha tingut res a veure el fet que durant uns quants mesos la gasolina estava a 1,30 euros? 1) Han circulat menys cotxes; 2) l'incentiu a anar massa de pressa s'ha reduït pel consum extra de gasolina/gasoil que implica; i 3) la reducció de sinistralitat ha estat comuna a tota Europa.

A.Orte ha dit...

Tens tota la raó, David, és un fet a tenir molt en compte. En tot cas, potser aviat puc donar alguna dada, encara que sigui per la província de Barcelona

e-Xaps ha dit...

Molt bona reflexió!
Malauradament no es constrasten ni s'analitzen moltes de les dades que es podrien raonar, sinó que la xifra de morts és la "nota final" en sí.

Salut!