dimecres, 21 de gener de 2009

Discurs d'Obama


La cerimònia d'ahir, televisiva al màxim, deixa un discurs que alguns esperaven que passés a la història. No era el moment segurament. Els nervis i, per què no dir-ho, guanyat el públic, millor deixar els discursos per espais menys protocolaris.

De tota manera, hi ha tres comentaris a fer:
* Una defensa afarrissada dels valors tradicionals, però a diferència del discurs republicà, reconeixent que s'han forjat fruït de la barreja i de reptes al llarg de la història.
* Plantejar contingut populista quant a l'anomenat "xoc de civilitzacions" però amb caràcter constructiu. La interpretació que en faig és que les reflexions a societats que no comparteixen els valors americans (clara referència a, per exemple, Iran) no s'han de confondre amb la idea de supremacia. S'allunya a Huntington clarament, el xoc de civilitzacions és evitable o com a mínim gestionable. Però és evitable perquè tant dolent és voler destruir el sistema de valors i costums americanes com voler-los imposar sota la premisa de la supremacia. Superar la por al desconegut, idea bàsica aqui.

* Un sistema d'aliances multilateral. En aquest punt es pot donar un interès joc de lideratges entre Sarkozy i Obama. Per cert, quin paper jugarà Gordon Brown en tot plegat? No es pot liderar Europa des d'un país no entusiasta amb la UE, sembla que apropar-se molt a Obama pot beneficiar el seu futur polític.

4 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Andreu,
Només per dir-te que aquesta plantilla de blog la trobo molt millor que la d'abans.
Et felicito!

by Daniel Vidal ha dit...

Aprofito el fil per afegir-me a la felicitació.
Una gran feina!

A.Orte ha dit...

Gràcies. La veritat és que el disseny del blog m'agradava i només he tingut que canviar 4 coses del codi html per adaptar-lo. Aquest disseny té, a més, l'opcio de buscar posts de força ràpida, sense la dependència dels "tags".
De mica en mica aniré introduïnt tots els enllaços que ja tenia.

Sedentaris.cat ha dit...

Jo també m'afegeixo a les felicitacions. El nou disseny m'agrada molt ...

Molta sort a la cursa ;-)

Ferran de Sedentaris.cat