dijous, 29 de gener de 2009

Ajuntaments

Es comenta avui als mitjans que molts Ajuntaments de Catalunya estan emprenyats per l'actuació durant la crisi de la ventada. És fàcil culpar el govern de tot quan molt possiblement les culpes estan repartides entre Ajuntaments, Generalitat i societat en general:

- Els Ajuntaments majors de 20.000 habitants tenen la competència de protecció civil. Són ells els responsables de la integritat.
- Dissabte a la tarda vaig escoltar l'especial de RAC 1 i un dels problemes detectats per l'audiència era la total manca de referents als Ajuntaments.
- Deixant de banda el desgraciat accident de Sant Boi, la immensa majoria de problemes s'originaren per caiguda d'arbres. Per cert, molts d'ells en zones boscoses on aquests Ajuntaments han permès construir urbanitzacions sense gaire control.

La Generalitat podia fer dues coses possiblement millor: prohibir esdeveniments esportius a l'aire lliure (a l'estil Euskadi) i enviar faxos, e-mails i trucades als Ajuntaments per advertir-los de la probabilitat d'activar protocols de protecció civil. És evident que caldrà revisar i modernitzar els sistemes d'informació tot i que molts municipis no van actuar com calia perquè, off the record, reconeixen que els faxos i mails van arribar quan ells ja havien marxat (divendres a les 3 o 4 de la tarda ja no quedava gaire gent a molts ajuntaments.

Quant la ciutadania, jo em vaig passar tot divendres viatjant i dissabte, veient el vent que feia, no em vaig moure de casa. No estem parlant d'una ventada progressiva, de poc a molt, on potser tindríem excusa, sinó a la inversa. Per tant, no calia ser Tomàs Molina per saber si sortir al carrer era perillós. D'igual forma que la Generalitat no pot arribar als més de 800 municipis de Catalunya i es descentralitza la protecció civil, protecció civil no pot anar per totes les llars una a una.

2 comentaris:

by Daniel Vidal ha dit...

Correcte.
El tema que no hi ha gent als Ajuntaments... trist.. ara era només vent... però i si fós quelcom pitjor?
El vent ha estat fort, però tampoc crec que hagi estat 'extraordinari'. Molts dels danys han estat causats per una negligent o inexistent cultura de prevenció.
Les crítiques (molt justificades) per Barajas no van faltar... doncs aquí pel vent quelcom similar ha passat (tot i que no tingui el mateix tractament mediàtic o polític).

David ha dit...

Em sorprèn molt que en ple 2009 l'única manera que té la Generalitat de contactar amb centenars de pobles és mitjançant un aparell de fax. No seria més lògic que tots els alcaldes disposessin d'un telèfon mòbil per a casos d'emergències, per tal de poder-los localitzar en pocs minuts? No calen Blackberrys per això...