dilluns, 3 de novembre de 2008

L'emperador Adrià


Producte del cap de setmana a Londres vaig aprofitar les darreres hores d'ús personal per visitar, aprofitant la proximitat amb l'hotel, l'exposició sobre l'emperador Adrià. Aquest cap de setmana em va arribar el llibre oficial de l'exposició, gràcies a l'eficient servei de la llibreria del Museu.

Es tractava d'una exposició temporal que aprofitava l'espai de la Sala de Lectura del Museu Britànic. Tractant-se d'un emperador romà i de les bones crítiques rebudes per part dels meus amics londinencs, no m'ho vaig pensar dos cops i vaig visitar l'exposició.
Es tracta d'un recull d'obres reunides, on predomina l'esculptura, paper i orfabreria, que fan seguiment de la vida de l'emperador. La qualitat de les obres és magnífica, quedant-hi molt pocs aspectes sense connectar-se entre el material de suport i l'obra original: d'aquesta manera ens ensenyen com era, amb qui vivia,on vivia, amb qui es relacionava i gràcies a qui va esdevenir emperador, Trajà). Emperador enigmàtic, fosc en les relacions privades i molt exitós militarment, va completar una edat daurada a Roma, fixant uns límits geogràfics força invariables quant a expansió.
Adrià, a més a més, té un interès pels britànics, ja que va ser l'encarregat de fer construir el Mur que els separava dels habitants del nord i que encara avui es manté una bona part.
Reitero la meva opinió sobre el model cultural i la viabilitat del suport privat: si un museu té entrada gratuïta, l'atractiu per visitar-lo i aprofitar per veure alguna exposició de pagament creix.