dimarts, 21 d’octubre de 2008

Oliver, els antecedents i el Barça


Joan Oliver, periodista, ex-director de TV3 i actualment director general del Barça.
Només un parell de comentaris sobre la seva etapa a TV3. El primer és que, tot i que ara sembla estar de moda embrutar la imatge de TV3 per ser considerada "nicaragüista", resulta que no cal tirar gaire enrere, només en l'època anterior, per trobar grans dubtes entre els treballadors de TV3 durant el seu nomenament, però també pagaments no desmentits pel propi interessat quan es va destituir la cúpula. Sí senyor, Oliver era un servidor públic exemplar.

Ara fa cosa d'un mes Oliver, que es dedicava a la consultoria de comunicació, a cavall entre Catalunya i EUA, substituia Anna Xicoy com a director general del club. Sorpresa, perquè amb durant la feina d'aquesta senyora el Barça tenia una gran projecció internacional, estava batent rècords en venda de merchandising i li arribaven ofertes d'indrets potents on el Barça estava entre els 4 clubs més seguits per jugar partits amistosos (Orient Mitjà, Àsia i Mèxic).

Ara arriba un senyor i comenta que no, que l'expansió ha d'anar als EUA, on curiosament ell ha fet contactes i força negoci en els darrers anys. I ens diu que allà el futbol pot ajudar a expandir la imatge Barça, i si de pas els diem Miami Catalans potser fins i tot farem país. El tema em genera alguns dubtes vistos els antecedents, com a mínim poc clars:
1. Per què el senyor Laporta ha viatjat tant sovint a Miami en els darrers mesos? Abans d'estiu recordo haver sentit que estava allà per "motius personals".
2. Per què el senyor Oliver està donant tanta importància al projecte quan no es veu que pugui donar beneficis econòmics a mig termini?. De fet no pot donar beneficis perquè fins 2010 no es preveu que es pugui començar a jugar a la Major League. Any on, per cert, hi haurà canvi de junta.
3. Per què cap club europeu i, especialment, anglès, no ha donat aquest salt abans i en canvi el Barça vol ser pioner? En un mes tenen noves dades que abans no teníem?
4. Quines connexions té el senyor Oliver amb aquests suposats inversors que no li demanen res al club?
5. Quines clàusules d'exclusivitat té el senyor Oliver amb el seu contracte amb el club?
6. El club aportaria entrenadors i estructura. Sortirà de l'actual existent o es contractarà ad-hoc?
7. Quina relació hi ha entre aquest cas i l'acomiadament d'Anna Xicoy? Què en pensava ella d'un projecte que de ben segur no s'ha negociat en 1 mes?

8 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Andreu,
Hi ha una petita (o gran) diferencia entre l'Oliver de TV3 i el d'ara. TV3 és una empresa pública, i els errors els paguem entre tots, mentre que el Barça és un club privat i els errors se'ls paguen ells. El detall és important. Crec que els únics que tenen dret a demanar explicacions sobre aquests aspectes del Barça que tu menciones són els seus socis, els que paguen. Jo sóc un dels pocs que creu que el Barça NO és més que un club, només és un club molt important, si tu vols el més important de tots, però res més.

A.Orte ha dit...

Miquel, sóc soci, suposo que això explica que demani transparència d'igual forma que ho faig a les empreses públiques. Els antecedents serveixen per il·lustrar que aquest senyor és molt intel·ligent i quan entra a algun lloc s'assegura unes garanties contractuals molt interessants. En aquest cas lògiqeus si tenim en compte que al juny de 2010 caducarà el seu contracte...

Warmize ha dit...

Supongo que a esto es a lo que se le llama "poner a gente de tu confianza".
Hoy dice el Mundo Deportivo que este es el primer paso (crear el filial en Miami donde, entre otras cosas, hay BUENAS CONDICIONES FISCALES) y el segundo será colocar a un amigo al frente del club en las próximas elecciones para que el filial lo siga dirigiendo el mismo.
Supongo que si dirige el filial también verá fantasmas, gente que le quiere mal, etc. Es lo que tienen los egocéntricos.
Por cierto, el futuro del futbol está en cualquier sitio menos en los EEUU. Si el Mundial del 94 y el Cosmos a principios de los 80 no pudieron...que vaya Laporta a enseñarles!

Miquel Saumell ha dit...

Bona tarda Andreu,
És obvi que com a soci del Barça tens dret no només a demanar transparència i a preguntar el que consideris convenient sinó que tens també dret a rebre una resposta que la directiva té l’obligació de donar-te.
I sobre el que dius de l’Oliver i el seu blindatge crec que tens raó, i també que ell fa molt be de blindar-se tant com pugui, o com li permeti Laporta.

Enric Tomàs ha dit...

Molt interessant aquest post. Certament no hi ha un pam de net. Pel que se jo, l'acomiadament/adeu de Xicoy tampoc va ser massa clar.

by Daniel Vidal ha dit...

Hola

a) Blindatge. Què esperàveu?
b) Soccer als USA. Veurem. Però el cert és que els valor immigrants (idioma i soccer)... tiren molt.
c) Més que un tema de brutícia/neteja.. jo parlaria de foscor.. i de la obligació de que ens donin més llum en els propers dies/setmanes (quan totes les coses estiguin signades, etc.)

A.Orte ha dit...

Gràcies a tots pels comentaris. Efectivament, en Joan Oliver és una persona que allà on va es sap protegir. Cosa que em sembla intel·ligent. Ara bé, segurament no hauria d'opinar sobre comportaments semblants. Cree el ladrón...
Respecte en Dani, a USA es juga molt a futbol, de fet sempre s'hi ha jugat, però com a mercat necessita principalment competició. I mentre jugui la copa campions de la Concacaf, una lliga fluixa i 5 esports brutals a nivell televisiu a USA això és molt complicat. Dit això, per fer amistosos, que sí dóna negoci, és un lloc molt interessant, però potser seria millor que el Barça treballés per tenir 1 mes l'any lliure de competicions (per exemple al gener) i fer calerons, això passaria per lliga a 18 equips i copa a un partit.

by Daniel Vidal ha dit...

Lliga a 18 equips? I mitja Espanya sense poder parlar de futbol? Aquí, com en tantes coses (Universitats, aeroports, etc.) cada població creu tenir dret a un equip de futbol a primera...